Home Wat is short squeeze?

Wat is short squeeze?

by Peter Meijburg

Wat betekent short squeeze?

Short squeeze wil zeggen dat de koers van een aandeel in korte tijd explodeert. De reden hiervan is niet gelegen in de waardering van het betreffende bedrijf, maar heeft te maken met short selling door beursspeculanten.
Short selling gebeurt als veel beleggers negatief zijn over de toekomstverwachtingen van een bedrijf en besluiten om de aandelen van dat bedrijf te shorten. Dat wil zeggen, ze lenen aandelen van hun broker, verkopen vervolgens de aandelen tegen de huidige prijs in de markt en speculeren zo op een flinke koersdaling. Als dat ook daadwerkelijk gebeurt, kopen ze de aandelen tegen een lage prijs terug. Het verschil steken ze in eigen zak.
Met short selling kan in korte tijd veel geld worden verdiend. Maar ook verloren, als de koers niet daalt, maar juist stijgt.
Ontstaat er ineens veel vraag naar een geshort aandeel, terwijl er weinig aanbod is, dan is er sprake van een short squeeze.
Om hun oplopende verliezen af te kappen, moeten de short sellers de aandelen tegen een hoge prijs terugkopen. Hoger dan waarvoor ze de aandelen hadden verkocht of geshort. Dat terugkopen door short sellers betekent olie op het vuur, want de aandelen stegen al door de kooporders van ‘gewone’ beleggers.

De risico’s met short selling zijn groot, want in principe kan een aandeel tot in het oneindige stijgen.

Een recent voorbeeld van een short squeeze, gebeurde in januari van dit jaar (2021) in het aandeel Gamestop. Gamestop is een Amerikaanse keten die videogames verkoopt. Beleggers die zich hadden verenigd in het internetforum r/wallstreetbets, waren de koersmanipulaties van de shortsellers in het aandeel zo zat dat ze massaal besloten aandelen Gamestop te kopen.
De shortsellers moesten hierdoor hals over kop hun posities terugkopen en zo ontstond een ongekende koersstijging. Op 28 januari schoot de koers voorbeurs voorbij de 500 dollar. 30 keer de koers van 17.25 dollar aan het begin van de maand! Hieronder zie je de koersexplosie op 28 januari.