Geld verdienen vanachter je computer op een zonnige locatie in Bali, Thailand of Spanje. Of desnoods op een regenachtige ochtend, gewoon lekker thuis. Wie wil dat niet? Daytraden is dan ook voor veel mensen een aanlokkelijke gedachte. Maar is het ook reëel? Klinkt het niet te mooi om waar te zijn? In dit blog vertel ik je er meer over, inclusief de voor- en nadelen.
Daytrader worden is niet moeilijk
Speel jij met de gedachte om te gaan daytraden oftewel daghandelen?
Dan is het goed dat je op deze pagina bent beland, want met daytraden kan je een leuk extra inkomen verdienen. Niet meer 100% afhankelijk zijn van je werkgever of van klanten. Zelf kiezen hoe lang en waar je wilt werken. Ideaal toch? Daytrader worden is ook helemaal niet moeilijk.
Je hebt maar een paar dingen nodig om te starten:
- een computer met internetverbinding (het liefst een stabiele verbinding)
- een startkapitaal (kan al vanaf een paar honderd euro)
- een betrouwbare broker
Dus nee, daytrader worden is niet moeilijk. Een succesvolle daytrader worden, da’s andere koek. Daar is iets meer voor nodig dan alleen goeie voornemens.
Als je geld wilt verdienen met daghandel zal je ook de nadelen op de koop toe moeten nemen.
Maar laat ik beginnen met de leuke kanten.
Als daytrader blijven je risico’s beperkt
Op de beurs loop je elke dag risico’s. Nadat de beurs is gesloten en voordat de volgende dag de openingsbel klinkt, kan er altijd iets onverwachts gebeuren ergens in de wereld. Beurzen reageren daar meestal heftig op. Als daytrader heb jij daar geen last van, omdat je geen posities open houdt tot de volgende dag. Elke dag opnieuw begin je met een schone lei.
Een paar uur werk per dag
Daytraden kan je zo intensief doen als je zelf wilt. Je kan ‘s ochtends om 8 uur al beginnen en tot 10 uur ‘s avonds doorgaan. En ook daarna zijn er ergens in de wereld altijd wel beurzen open. Maar moet jij daarom een marathontrader worden? Ik zou het je niet aanraden, want urenlang naar een of meer schermen turen, daar word je niet scherper van.
Al heb je elke dag maar een paar uurtjes tot je beschikking, dan kan je al als daytrader aan de slag. Het gebeurt regelmatig dat je na een uurtje daghandelen je winsttarget voor die dag hebt bereikt.
Kan je de rest van de dag andere leuke dingen gaan doen 🙂
De vrijheid om te gaan en te staan waar je wilt
Dit vindt iedereen die wil daytraden, denk ik het grootste voordeel. En inderdaad, als daytrader ben je niet gebonden aan een vaste werkplek. Zolang je een computer met internetverbinding hebt, kan je overal ter wereld op de beurs handelen. Je kan bovendien helemaal je eigen tijd inrichten. Voel jij je ‘s ochtends op je best, dan kan je bijvoorbeeld op de Amsterdamse AEX of Duitse DAX handelen.
Heb jij alleen ‘s avonds tijd, dan zijn de Amerikaanse beurzen geschikte ‘jachtgronden’.
Op de Dow Jones, Nasdaq en S&P 500 kan je tot ‘s avonds 10 uur onze tijd handelen.
Profiteren van stijgende én dalende koersen
De koers van een aandeel of andere asset hoeft niet alleen maar te stijgen om als daytrader geld te verdienen. Ook van dalende koersen kan je flink profiteren.
Dus of een koers nou stijgt of daalt maakt in principe niet uit, zolang er maar voldoende beweging is. Als een koers niet beweegt, valt er niks te verdienen.
Hieronder de minutengrafiek van Apple. Elke candle (kaars) staat gelijk aan een minuut.
Je ziet dat Apple gedurende de dag in een flinke range beweegt met 144,30 als hoogste punt en 141,37 als laagste punt.
Nu zal je nooit de absolute top en bodem van een koersbeweging kunnen meepakken, maar ook met een deel kan je leuk geld verdienen.
Aan daytraden zijn ook een paar nadelen verbonden. Hieronder de belangrijkste.
Weinig begrip van anderen
Als jij opgewekt onder familie en vrienden aankondigt dat je gaat daytraden, denk dan niet dat je juichende reacties zult krijgen. De meeste mensen weten niet eens wat daytraden is of ze denken dat het hetzelfde is als gokken. “Doe het niet, zet je geld toch op de bank.”
“Je kan net zo goed naar het casino, dan heb je ook nog een leuke avond.”
“Heb je wel geld opzij gezet voor het geval het mis gaat?”
Het zijn zomaar enkele opmerkingen die je te horen zal krijgen. Daar moet je natuurlijk wel tegen kunnen.
Bestand zijn tegen stress
Daghandel kan behoorlijk stressvol zijn. Dayttraden betekent dat je altijd alert moet zijn en je posities moet managen. Ook als er van die dagen zijn dat de koersen als een achtbaan op en neer gaan. Je posities kunnen het ene moment flink in de plus staan om het volgende moment net zo hard weer achteruit te hollen. Juist dan komt het erop aan je emoties niet de overhand te laten krijgen en de regels van je handelsplan strikt te blijven volgen.
Een paar uurtjes daytraden kan soms net een intensieve workout zijn!
Restricties aan het aantal trades per dag
Sommige brokers hebben een beperking op het aantal trades dat je per dag kunt doen.
Dit heet de Pattern Day Trading Rule. Deze regel is ingevoerd om de kleine daghandelaar tegen zichzelf te beschermen. Met ‘klein’ wordt dan bedoeld: iedereen met een account van $25.000 of minder. Je mag dan gedurende 5 handelsdagen slechts 3 keer een positie openen en sluiten op dezelfde dag.
Heb je een account dat groter is dan $25.000, dan heb je hier niet mee te maken.
Alsof iedereen met minder dan $25.000 in z’n account onverantwoorde risico’s neemt, maar goed, je moet hier wel rekening mee houden.
Daytraden is een eenzame bezigheid
Als je een kluizenaar bent, vraag je je nu misschien af ‘wat is het slechte nieuws?’
Maar als je graag met anderen samenwerkt, kan daytraden voor jou een eenzame bezigheid zijn. Je zit alleen achter je computer, neemt alleen beslissingen en viert in je eentje je successen.
En ja, je zal ook in je eentje de tegenslagen moeten verwerken, want die zal je ook krijgen.
Word lid van een community
Er zijn meer mensen zoals jij die willen beginnen met daytraden. Sommigen zetten een slimme, eerste stap: ze worden lid van een community gelijkgestemden.
Iets wat ik jou zeker zou willen aanraden. Word lid van zo’n community en lees de ervaringen van anderen. Veel door de wol geverfde daytraders delen hun tips & tricks, zij kunnen jou precies vertellen waar je op moet letten, welke literatuur je kunt bestuderen of cursus je het beste kunt volgen.