Rijk worden met daytraden. Kan dat?
previous post
Kan je rijk worden met daytraden? Het is misschien wel de meest gestelde vraag als het gaat om deze vorm van beurshandel. Het is niet eenvoudig om daar een eensluidend antwoord op te geven, want wat is ‘rijk’? Voor de een is dat 1000 euro per maand, voor de ander misschien 10.000.
Feit is dat er daytraders zijn die een hele goeie boterham verdienen. Feit is ook dat de meerderheid geld verliest met daghandel. Een van de redenen is omdat deze laatste groep de verkeerde strategie toepast (of erger nog: helemaal geen strategie heeft). Daarom wil ik in dit blog aandacht besteden aan enkele kansrijke strategieën waarmee je als daytrader wél geld kan verdienen.
Een daytrader opent een of meer posities en zorgt ervoor dat hij vóór de laatste gong van de beurs klinkt, al z’n posities heeft gesloten. Of dat nou met winst of met verlies is, een daytrader wil geen overnight risico lopen. Na het sluiten van de beurs kan er immers altijd iets gebeuren waardoor de volgende dag koersen grote bewegingen maken en je posities zwaar in het rood kunnen belanden. Dat is ook meteen het grote voordeel van daytraden: je zit kort in de markt, dus loop je ook maar kort risico.
Als je meer wilt weten over daytraden, lees dan nog even dit blog.
Als daytrader probeer je mee te surfen op de bewegingen van de koers van de beurs. Of de beurs nou omhoog gaat of omlaag, dat maakt niet uit. Het is belangrijk dat er beweging is, want een beurs die een beetje zijwaarts voortkabbelt, daar valt niks aan te verdienen.
Stijgt de beurs en je stapt op het juiste moment in, dan kan je al vrij snel tegen een hogere koers je aandeel verkopen. En binnen is de winst!
Andersom kan ook. Als de beurs daalt, dan kan je short gaan. Dat wil zeggen, je leent aandelen van jouw broker, die verkoop je in de markt tegen een hoge prijs en als de koers voldoende is gezakt, koop je de aandelen tegen een lagere prijs terug. Het verschil steek jij in je zak!
Daytraders passen verschillende strategieën toe om geld te verdienen. Het is niet zo dat de ene strategie beter is dan de andere. Ik ga je ook zeker niet één bepaalde strategie adviseren. Het is gewoon een kwestie van wat jij het beste vindt werken. Wel is het belangrijk dat je in het begin focust op één strategie en deze net zolang oefent totdat je ‘m in de vingers hebt.
Zo zou je je bijvoorbeeld kunnen richten op de zogenaamde breakout strategie.
De breakout strategie is een veel voorkomend patroon waarbij de koers eerst een tijdje zijwaarts beweegt. Kopers en verkopers houden elkaar in evenwicht en per saldo gebeurt er niet veel. Totdat ineens de kopers de overhand krijgen en de koers omhoog duwen. Bijvoorbeeld omdat er positief nieuws over het bedrijf naar buiten is gekomen. Schematisch ziet dat er als volgt uit:
De koers stijgt een paar keer en valt dan terug. Als de opwaartse druk eindelijk te sterk wordt en de koers uitbreekt, is dat het moment waarop veel daytraders instappen.
Bij de pullback strategie zijn het de kopers die de koers een impuls omhoog geven (omlaag kan ook als er ineens veel verkopers zijn). Vaak gebeurt het dat vervolgens de koers iets terugvalt, omdat traders afscheid nemen van hun positie en zo hun winst veilig stellen. Op dat lagere niveau (cirkel) stappen nieuwe kopers in die nu voor een ‘koopje’ een aandeel op de kop kunnen tikken waarvan ze denken dat het verder zal stijgen. Hieronder schematisch hoe een pullback eruit ziet:
Welke strategie je ook kiest, er zijn altijd risico’s aan verbonden. Dat kan ook niet anders, want als je geen risico neemt, kun je ook geen winst maken. No guts, no glory. Daarom is het zo belangrijk om je risico’s zoveel mogelijk te beperken. Dat doe je door niet te grote posities in te nemen en door altijd een stoploss te gebruiken. Daarmee kan je het maximale verlies aangeven dat jij bereid bent te lopen.
Als je besluit te gaan daytraden is het belangrijk om jezelf af te vragen: waarin ga ik handelen?Je kunt daytraden op de valutamarkt, de futuresmarkt, de optiemarkt, maar ook op de aandelenmarkt. Belangrijk is, dat het een markt is waar veel wordt gehandeld, want in een positie stappen is vaak niet het probleem, maar je wilt ook snel en tegen de juiste prijs kunnen uitstappen. Dat kan alleen als er veel kopers en verkopers zijn. Stel je voor, dat je positie op winst staat en je wilt uitstappen, maar er zijn geen kopers te vinden. Dan heb je alleen winst op papier, maar dat is nog geen ‘echte’ winst.
Het eerste wat je eigenlijk zou moeten doen als daytrader, is een watchlist aanleggen. Een lijstje met een beperkt aantal aandelen. Dat houdt de boel overzichtelijk, want je hoeft dan niet 10.000 aandelen tegelijk in de gaten te houden. Bovendien leer je aandelen ook kennen, als je dag in dag uit daarop handelt. Je krijgt na verloop van tijd feeling voor de karakteristieken van bepaalde aandelen en weet hoe ze reageren.