Home goud en zilver Fysiek goud en zilver kopen? Kies een betrouwbaar adres!

Fysiek goud en zilver kopen? Kies een betrouwbaar adres!

by Peter Meijburg

Oké, dus je denkt erover fysiek goud en/of zilver te kopen.
Verstandig, want edelmetalen bieden al duizenden jaren bescherming tegen inflatie oftewel geldontwaarding.
De vraag is: waar koop je dan gouden en zilveren munten of baren?
Ik vertel je zo bij welke partij je dat op een veilige en betrouwbare manier kunt doen, maar voordat je überhaupt iets koopt: waar moet een betrouwbare leverancier van edelmetalen aan voldoen?

Een betrouwbare leverancier van edelmetalen herken je zo:

1. Goede prijzen

Teveel betalen is natuurlijk nooit een fijn idee en dat geldt ook als je goud of zilver koopt. Let er daarom op dat een leverancier wat dat betreft eerlijke prijzen hanteert en de actuele koersen volgt.

2. Ruim assortiment

Ben jij geïnteresseerd in Philharmoniker gouden munten, Maple Leaf zilveren munten, platina Brittannia munten of misschien Perth Mint goudbaren? Dan is het wel zo prettig dat jouw leverancier dat allemaal in huis heeft en snel uit eigen voorraad kan leveren.

3. AFM toezicht

Ga nooit af op iemands mooie praatjes en zeker niet in de financiële wereld. Check altijd of een partij echt te vertrouwen is. Als een aanbieder bijvoorbeeld onder AFM toezicht staat, is dat een signaal dat je niet met zomaar een partij zaken doet.

4. Terugkoopgarantie

Fysiek goud en zilver zijn een waardevol bezit. Maar er kan een moment komen dat je je munten en/of baren weer wilt verkopen. Geeft de leverancier bij wie je ze destijds kocht dan ook thuis? Check daarom van tevoren of er sprake is van een terugkoopgarantie.

5. Goede reviews

Het is goed om op je eigen oordeel af te gaan, maar soms kan het helpen om te zien wat anderen vinden. Als er op een bekende review site veel mensen zijn met goede ervaringen kan dat voor jou een bevestiging zijn. Helemaal als er ook kritische geluiden tussen staan.

6. Klantenservice

Niets is zo vervelend als er een probleem is met je bestelling en de leverancier geeft niet thuis. Daar koop je geen tweede keer. Een goede klantenservice is meestal een teken dat je met een betrouwbare, klantvriendelijke partij hebt te maken.

Zwaar beveiligd laten opslaan

Toen ik zelf een paar jaar geleden gouden en zilveren munten wilde kopen, heb ik deze 6 punten meegenomen in mijn overweging. Ik kwam uit bij The Silver Mountain.
Persoonlijk heb ik zeer goede ervaringen met deze aanbieder.
En ik ben niet de enige, als je de reacties van anderen op internet leest.
Nu kan ik alle punten opsommen waarom ik voor The Silver Mountain heb gekozen (vooral hun service om je goud en zilver op een zwaar beveiligde locatie te laten opslaan, spreekt mij aan), maar waarom niet de oprichter zelf aan het woord laten?
Rolf van Zanten geeft in het interview hieronder antwoord op de meest gestelde vragen.

Bekijk ook even deze video waarin Rolf van Zanten kort iets vertelt over het kopen van goud en zilver:

Interview met Rolf van Zanten, oprichter van The Silver Mountain.

Waarom goud en zilver kopen?

“Klanten kopen goud of zilver als een (defensieve) investering, om zo hun koopkracht te beschermen. Al meer dan 5000 jaar hebben goud en zilver een bepaalde status en vroeger werd goud zelfs als basis gebruikt voor het geldsysteem. Tegenwoordig is dit niet meer het geval en hebben we een fiat geldsysteem, wat de waarde beperkt, aangezien het geld geen onderliggende dekking heeft. Het gevolg is dat er een onbeperkte hoeveelheid geld in omloop is. Wanneer je die zekerheid, met een waardevaste onderliggende waarde, toch wilt inbouwen in je eigen portefeuille kan je een deel van je vermogen omzetten in edelmetaal.”

Zilver of goud?

“De meeste klanten kiezen voor een verdeling tussen goud en zilver. Goud is iets gebruikelijker, aangezien dit ook vrijgesteld is van belasting. Alle grote centrale banken houden ook een goudreserve aan. Het voordeel van zilver is dat het in de industrie veel wordt gebruikt, hierdoor is de vraag naar zilver hoger. Waardoor zilver als belegging interessant kan zijn door de hoge vraag en het lage aanbod. Het is daarnaast ook veel goedkoper dan goud. Momenteel is zilver 76 keer goedkoper dan goud en daarmee interessant voor mensen met een kleiner budget. Over het algemeen kan een verdeling over beide metaalsoorten aangeraden worden.”

Munten of baren?

“Bij goud maakt het niet gek veel uit, aangezien goud vrijgesteld is van BTW. Zowel gouden munten als baren zijn een gebruikelijke keuze. Goudbaren zijn beschikbaar in gewichten van 1 gram tot 1 kilogram. Daarbij is het wel goed om te weten dat de productiekosten voor kleine baren hoger liggen in vergelijking tot grote baren. Meestal kiezen klanten met een groter budget daarom voor de wat grotere baren van 100, 250 gram. Bij een kleiner budget zijn gouden munten voordeliger, aangezien de productiekosten lager liggen. Met zilver is het een ander verhaal, omdat zilver als beginsel een grondstof is en daarom met BTW is belast. Zilveren munten vallen onder de margeregeling, wat inhoudt dat er alleen over de winstmarge BTW betaald hoeft te worden. Dat maakt het een stuk goedkoper in aanschaf. Wanneer je toch een grote hoeveelheid zilver wilt kopen, is btw-vrij zilver een optie. Dit zijn zilverbaren die worden opgeslagen in een douanedepot in Zwitserland. Hierdoor is geen BTW verschuldigd over de zilverbaren.”

Waarom kopen bij The Silver Mountain?

“The Silver Mountain bestaat sinds 2008 en is inmiddels uitgegroeid tot een van de meest betrouwbare partijen binnen de markt. Wij hebben een AFM-vergunning en de mogelijkheid om een kopersbescherming af te sluiten via Trusted Shops. Dit kan bij bestellingen tot €20.000 en biedt bescherming tegen bijvoorbeeld diefstal of faillissement. Ook zijn er veel reviews te lezen over ons via Trustpilot, wat ook onze betrouwbaarheid bevestigt. Tenslotte bestaat ons assortiment uit gangbare, courante producten die wereldwijd goed verhandelbaar zijn. The Silver Mountain hanteert scherpe prijzen die elke 3 minuten aangepast worden aan de hand van de actuele koersen.”

Is goud en zilver kopen bij jullie wel veilig?

“Zeker. Het transport is altijd volledig verzekerd en klanten kunnen daarnaast ook nog voor een kopersbescherming kiezen. Daarnaast kan je ook je bestelling op ons kantooradres ophalen. Dit kan op afspraak en het aankoopbedrag betaal je dan ook pas bij de transactie. Wanneer iemand kiest voor verzending met Mikropakket, dan wordt de bestelling verstuurd met een onopvallende bus inclusief zware kluis. Elk pakket wordt daarnaast altijd discreet en goed verpakt, zodat niemand kan zien wat er in een pakketje zit.”

Wat is het interessantst voor beginners?

“Dat ligt een beetje aan iemands budget, maar normaal gesproken zou dat een aantal zilveren munten zijn en wellicht een klein deel goud.”

Wanneer is het beste moment om goud of zilver te kopen?

“Dit is eigenlijk een persoonlijke afweging. Wellicht is er sprake van een negatieve spaarrente, vind je sparen niet meer interessant of wil je geen risico’s lopen op de aandelenmarkt. Wanneer je geld over hebt voor de lange termijn en je wilt je koopkracht beschermen, dan zou je edelmetaal kunnen overwegen. De koers kan als leuke koopkans dienen, maar zou niet leidend moeten zijn.”

Hoe lang moet je edelmetalen aanhouden?

“Het investeren in edelmetaal is toch wel een lange termijn investering om op die manier je koopkracht te behouden. De koersen zouden hier in principe niet leidend moeten zijn. Wanneer de koers ineens veel hoger of lager is, is dit geen reden om je portefeuille direct aan te passen.”

Hoe weet ik wat voor mij het beste is?

“Op de website van The Silver Mountain vind je er onder het tabblad ‘klantenservice’ een kieswijzer. Aan de hand van deze kieswijzer kan je de verschillende mogelijkheden (munten, baren, gewichten, aankoopbedragen etc.) vinden. Je ziet hier ook wat de verschillen zijn tussen de aan- en verkoopkoers. De meest gunstige optie staat bovenaan en deze optie wordt ook geadviseerd.”

Kan ik mijn goud en zilver ook terugverkopen?

“Jazeker, wij geven daar ook een terugkoopgarantie voor. Alle producten kunnen eenvoudig terugverkocht worden via onze andere website www.inkoopedelmetaal.nl. Er wordt gewerkt met vaste biedgaranties, zodat iemand exact per productsoort weet welk percentage ten opzichte van de goud- en zilverprijs weer wordt uitbetaald.”

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment