Goud wordt al sinds mensenheugenis gebruikt als kapitaalbescherming. Of dat nu in de vorm van munten is, baren die in een kluis worden opgeslagen of sieraden. Vooral in tijden van onzekerheid stijgt de vraag naar het edele metaal. Iets wat je ook nu weer ziet gebeuren. Centrale banken die onbeperkt geld printen, een coronacrisis waarvan we de consequenties nog niet kunnen overzien, inflatie die langzaam weer de kop op lijkt te steken. Veel mensen vertrouwen het niet en kiezen voor goud als veilige haven. Gouddealers kunnen de vraag naar goud op dit moment dan ook nauwelijks aan.
Daarnaast zie je ook een kapitaalstroom richting Bitcoin. De koers van de digitale munt zit alweer een tijdje in de lift en tikte op 21 februari een koers van $57.492,91 aan. Bitcoin wordt, net als goud, gezien als een veilige bescherming tegen geldontwaarding. Ik hoorde laatst iemand zeggen ‘Ik beschouw Bitcoin als het moderne goud’. Daar zit misschien wel iets in.
Is goud een verstandige belegging? Of is het nu de tijd om Bitcoin te kopen? Ik kan me voorstellen dat je met deze vragen rondloopt. Geld wordt steeds minder waard door inflatie en bovendien weet niemand wat ons de komende jaren te wachten staat nu de wereldwijde schuldenbubbel epische proporties begint aan te nemen.
Laat ik dit voorop stellen: voor zowel goud als Bitcoin is iets is te zeggen.
Goud, omdat het al duizenden jaren als veilige haven wordt gezien en Bitcoin omdat het een digitale munt is die onafhankelijk is van het financiële systeem.
Voordat je een beslissing neemt...
Nu heb je natuurlijk altijd de goldbugs die van mening zijn dat alleen goud echt geld is en daartegenover de Bitcoin believers die vinden dat Bitcoin de enige waardevolle munt is, omdat deze niet te manipuleren is door de overheid of de banken. Voordat je zelf een beslissing neemt waarin je wilt gaan beleggen is het goed om je te verdiepen in de achtergrond van goud en Bitcoin.
Online is er heel veel informatie te vinden, maar als je meer wilt weten over de rol van goud in ons financiële systeem, kan ik je de boeken van Willem Middelkoop aanraden. Bijvoorbeeld zijn laatste boek ‘De Big Reset’ waarin hij de belangrijke rol van goud in ons financiële systeem bespreekt.
Tip: achterin het boek is een overzicht opgenomen van alle papieren valuta (zoals de dollar en de euro) tussen 1700 en 2013. Conclusie: geen enkele papieren valuta houdt het heel lang vol en komt uiteindelijk roemloos aan z’n eind.
Over Bitcoin zijn inmiddels boekenplanken vol geschreven. Een goede en leesbare inleiding in Bitcoin en de blockchain vond ik het boekje van Levi Haegebaert. Een stukje uit de omschrijving: Dit boekje dompelt je op een leuke en stapsgewijze manier onder in de wereld van bitcoin, blockchain en cryptovaluta. Niet om je te overtuigen, maar wel om je de nodige handvatten aan te reiken, zodat je er zelf beslissingen over kunt nemen én beginnersfouten vermijdt.
In een avond lees je dit boekje uit en heb je een goede basis, voordat je in Bitcoin wilt gaan beleggen.
Nu beleggen in goud?
Beleggers kiezen voor goud als ze bezorgd zijn over de economische vooruitzichten. Vooral wanneer de vrees voor stijgende inflatie de kop opsteekt zie je de vraag naar goud stijgen. Inflatie betekent immers dat je geld steeds minder waard wordt en goud is dan een goede manier om je geld daartegen te beschermen. Lees ook mijn blog over inflatie.
Opvallend is ook dat je de goudprijs ziet stijgen als aandelen gaan dalen. Zo bereikte eind augustus 2000 de S&P 500 z’n top. Nog geen 3 maanden later, in november van datzelfde jaar, bereikte de goudprijs een bodem. Aandelen gingen vervolgens omlaag en raakten in een berenmarkt, terwijl goud en goudaandelen aan een jarenlange stierenmarkt begonnen. Met andere woorden: aandelen en goud bewegen in tegengestelde richting.
Op dit moment begint de rente langzaam op te lopen, terwijl de aandelenbeurzen op torenhoge niveaus staan. En wat heel hoog staat, moet toch een keer gaan dalen, zo is de algemene opinie onder beleggers. Vandaar dat voor veel beleggers nu het moment is aangebroken om een deel van hun kapitaal in goud te stoppen.
Hieronder zie je dat goud sinds 2016 al flink is gestegen en dat de voorspellingen tot aan 2022 er ook niet om liegen.
Beleggen in goud, de mogelijkheden
Je kunt op verschillende manieren in goud beleggen. De twee eenvoudigste zijn:
- fysiek goud kopen
- goud op de beurs handelen
Ik zal hieronder aangeven wat ik zelf doe. Niet om je advies te geven wat jij moet doen, maar om je een idee te geven hoe je een en ander kan aanpakken.
Fysiek goud kopen
Fysiek goud kopen kan je doen in de vorm van munten of baren. Goudbaren zijn er in eenheden van 1 gram tot 1 kilo. Voor die laatste moet je wel de portemonnee trekken; de prijs daarvan is nu (22 februari 2021) ongeveer 48.400,-. Maar zoals gezegd kan je dus ook kleine eenheden kopen. Baren kan je thuis in een kluis opslaan, op een externe, beveiligde locatie of in een bankkluis. Dat laatste zou ik niet adviseren, want het hele idee van beleggen in goud was nu juist om buiten het financiële systeem om je kapitaal veilig te stellen. Als straks de volgende financiële crisis uitbreekt en jij hebt je goud ‘veilig’ bij de bank in bewaring gegeven, hoe groot is dan de kans dat je het nog terugkrijgt? Ik zou het risico niet nemen.
Via een betrouwbare dealer kan je je goud op een externe locatie, verzekerd en zwaar beveiligd laten opslaan. Het goud staat dan op jouw naam en is jouw juridisch eigendom. Deze optie zou ik persoonlijk kiezen.
Daarnaast zijn er gouden munten te koop in alle vormen en maten. De Maple Leaf is een bekende en wordt geslagen in het hoogste gehalte goud, namelijk 99,99%. Munten worden gekocht door verzamelaars en beleggers. Ben jij een belegger, dan zou ik munten kopen bij een dealer die een terugkoopgarantie biedt. Dan kan je je munten altijd weer tegen de geldende marktprijs terug verkopen.
Goud op de beurs handelen
Wil je geen gedoe met goud opslaan of laten opslaan, dan kan je ervoor kiezen op de beurs in goud te gaan handelen. Via een broker kan je dan aandelen kopen van bedrijven die actief zijn in de goudsector. Mexem is een prima broker waarbij je kunt kiezen uit allerlei aandelen in de edelmetalensector. Op de grafiek hieronder zie je de prijsontwikkeling van goud, uitgedrukt in dollars. Je ziet dat goud sinds 2019 flink in waarde is gestegen en sinds augustus vorig jaar is gecorrigeerd. Veel goldbugs vinden dit een aantrekkelijk niveau om in te stappen. Let op: dit is geen beleggingsadvies. Doe vooral zelf onderzoek, voordat je ergens instapt of vraag advies aan een financieel adviseur.
Beleggen in goudaandelen op de beurs heeft als voordeel dat je met een paar muisklikken kan in- en uitstappen. Op deze manier is beleggen in goud dan ook meer iets voor de kortere of middellange termijn. Het is natuurlijk heel leuk als je op de beurs een mooie winst maakt met je goudaandelen, maar je zult op een gegeven moment je aandelen weer moeten verkopen voor…euro’s. Anders blijft je winst virtueel. Breekt er echt een diepe crisis uit, dan is het natuurlijk de vraag of je dan nog veel aan papieren euro’s hebt. Met fysiek goud zit je dan veiliger.
Beleggen in Bitcoin kan op verschillende manieren
Als je het nieuws rondom Bitcoin een beetje volgt, weet je inmiddels dat het om een behoorlijk beweeglijke munt gaat. Lees dit blog dat ik hierover heb geschreven. We hebben de afgelopen jaren al heel wat hoge pieken en diepe dalen gezien. Koersstijgingen van 10% per dag zijn geen uitzondering, iets wat je met de goudprijs of met goudaandelen niet vaak meemaakt. Is beleggen in Bitcoin dan wel een goed idee, vraag je je misschien af. Is Bitcoin niet meer iets voor gokkers? Het ligt eraan hoe je naar Bitcoin kijkt, als lange termijn belegger of korte termijn handelaar.
Bitcoin kopen voor de lange termijn
Vergeleken met goud is Bitcoin natuurlijk piepjong. Goud was al bekend bij de oude Egyptenaren en zelfs bij nog oudere beschavingen. Bitcoin bestaat pas sinds 2008. Het financiële systeem was dat jaar langs de rand van de afgrond gescheerd, omdat banken onverantwoord grote risico’s hadden genomen en overeind gehouden moesten worden met geld van de belastingbetaler. Het vertrouwen in het bancaire systeem liep enorme averij op en dat was de reden dat Bitcoin het levenslicht zag: een digitale munt die bestaansrecht heeft zonder tussenkomst van de banken.
Vooral in de beginfase ging Bitcoin als een jojo op en neer, maar inmiddels is de munt volwassen aan het worden en komt nu ook in de belangstelling van grote, professionele investeerders. Begin februari van dit jaar nog kocht Elon Musk met zijn bedrijf Tesla voor $1.5 miljard aan Bitcoin!
Ben jij ervan overtuigd dat Bitcoin op termijn alleen maar verder zal stijgen, dan is beleggen voor de langere termijn iets voor jou. Let wel, je hoeft niet 1 hele Bitcoin te kopen, je kan al voor 100 euro of minder instappen. Mocht de koers steeds verder stijgen, dan kan je tijdens elke correctie weer wat bijkopen en zo je belegging zien groeien.
Handelen in Bitcoin
Met handelen in Bitcoin bedoel ik meeliften op de bewegingen van Bitcoin. Dat kan als daytrader waarbij je meerdere keren per dag in- en uitstapt en zo probeert te profiteren van stijgingen en dalingen van de koers. Dat is wel een arbeidsintensieve bezigheid, want je moet de koersen op de voet volgen.
Zelf handel ik in Bitcoin en dat doe ik gemiddeld een aantal keren per maand. Ik kijk daarvoor naar de koersgrafiek, waarbij ik de daggrafiek als uitgangspunt neem om de trend te bepalen en de uurgrafiek voor in- en uitstapmomenten. Op onderstaande grafiek zie je bij de pijl het moment waarop ik voor 90% ben uitgestapt, waardoor ik het grootste deel van de daling niet heb meegemaakt. Als de koers een bodem heeft gevormd en vervolgens weer gaat stijgen, stap ik weer in.
Bitcoin (en andere crypto’s) kopen en verkopen kan je doen via Bitvavo. Een gebruikersvriendelijk, Nederlandstalig platform waarbij je binnen een paar seconden kunt in- en uitstappen. Hun helpdesk vind ik trouwens ook heel goed, je krijgt snel antwoord op je vragen. Een account aanmaken is zo gebeurd; je vult je gegevens in, daarna stort je een bedrag, bijvoorbeeld via iDeal, en even later kan je al aan de slag. Ideaal.
Wil jij leren handelen in Bitcoin of andere cryptovaluta? Dan kan ik je zeker de Crypto Masterclass aanraden. Dit is een allesomvattende cursus die jou tot crypto-expert maakt. Als je deze cursus hebt gevolgd, kan je zelfstandig cryptomunten kopen en verkopen en snap je ook alles van de blockchain, de technologie achter Bitcoin en andere crypto’s. Als je eerst de gratis online training volgt, maak je ook nog eens kans om een korting van 1000 euro te claimen op de Masterclass!
Fysiek goud of Bitcoin? Ik koop allebei!
Als je aan mij vraagt ‘goud kopen of Bitcoin?’ dan is mijn antwoord: ‘allebei’.
Mijn strategie is heel simpel: ik koop Bitcoin en als ik winst heb gemaakt, verkoop ik een deel en koop ik van de opbrengst fysiek goud (en zilver). Ik ben zowel fan van Bitcoin als van edelmetalen, maar het is wel zo dat ik het aantrekkelijke aan fysiek goud en zilver vind, dat het ehh…fysiek is. Uiteindelijk moeten we allemaal een fysiek dak boven ons hoofd hebben, fysiek kunnen eten en in een fysiek bed kunnen slapen. En mochten er ineens onverwachte dingen gebeuren, zoals het internet dat uitvalt of banken die hun deuren sluiten, dan kan ik misschien niet meer bij m’n Bitcoin of m’n euro’s, maar ik heb dan nog altijd mijn goud en zilver.
Geruststellende gedachte.
Denk jij er ook zo over of heb je een totaal andere mening? Laat je comment hieronder achter.