Cryptovaluta kopen is een aantrekkelijke manier om je geld te laten groeien. Maar welke cryptomunten moet je kopen? Waarmee je het meeste rendement kunt maken natuurlijk, alleen weet je nooit van tevoren met 100% zekerheid welke munten dat zijn. Het is in elk geval geen goed plan om met een natte vinger zomaar wat cryptovaluta te kopen.
In dit artikel vertel ik je hoe je het beste te werk kunt gaan en probeer ik antwoord te geven op de vraag: in welke cryptovaluta kan je het beste beleggen?
Allereerst moet je jezelf altijd afvragen of je belegt voor de lange termijn of handelt op de korte termijn. Hieronder leg ik uit waarom dat belangrijk is.
Ik ben zelf een korte termijn handelaar in crypto. Dat wil zeggen ik neem (gedeeltelijk) winst als koersen heel hard zijn gestegen en ik stap in als koersen hard zijn gedaald. Tot nu toe heeft me dat al een heel behoorlijk rendement opgeleverd.
Heb je nog geen ervaring met Bitcoin en andere cryptomunten? Dan is het goed om eerst te weten: wat zijn cryptomunten (ook wel cryptovaluta of cryptocurrencies)?
Voor een wat uitgebreider antwoord kan je dit blog lezen.
In het kort: een cryptomunt is een virtuele munt. Dat betekent dat je ‘m niet kan vastpakken. Hij bestaat alleen in de vorm van een reeks codes op het internet.
Het grote voordeel van cryptovaluta is dat ze gedecentraliseerd zijn. Er is geen centrale partij, zoals een bank of overheid, die de koers van cryptomunten kan manipuleren. Cryptografie, een soort geheimcode, zorgt voor de beveiliging. Banken en overheden kunnen daardoor ook niet bij jouw munten komen.
Bitcoin was de eerste cryptovaluta en staat nog steeds symbool voor alle cryptocurrency. Je kan er op steeds meer plekken online met Bitcoins betalen, maar je kan er dus ook in beleggen.
De nummer 1 reden om te beleggen in cryptovaluta
Beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta doe je om rendement te maken, daar kunnen we kort over zijn. Of je nu voor de lange termijn belegt in cryptovaluta of voor de korte termijn handelt, je wilt dat je inleg meer waard wordt.
Nu is het wel zo dat Bitcoin, en dat geldt voor alle cryptomunten, behoorlijk volatiel zijn. Dat wil zeggen dat ze in korte tijd snel kunnen stijgen, maar ook dalen (zie de koersgrafiek van Bitcoin hieronder). Die forse bewegingen hebben ervoor gezorgd dat er nu heel wat Bitcoin miljonairs rondlopen, maar misschien wel nog meer die heel veel geld zijn kwijtgeraakt.
Het is daarom heel belangrijk dat je je risico’s goed in de gaten houdt en nooit al je spaargeld in cryptomunten stopt.
Beleggen in cryptovaluta of handelen?
Zoals ik in de inleiding al aangaf, is het belangrijk om voor jezelf te bepalen of je voor de lange termijn wilt beleggen in cryptovaluta of voor de korte termijn, bijvoorbeeld dagen of weken.
In het laatste geval probeer je te profiteren van de bewegingen die Bitcoin of andere munten maken. Het voordeel hiervan is dat je kort in de markt zit en je geïnvesteerde geld dus ook kort risico loopt. Een nadeel zijn de handelskosten; hoe vaker je in- en uitstapt, hoe meer je aan kosten per transactie betaalt. Als je een betrouwbaar en goedkoop handelsplatform zoekt, kan ik Bitvavo aanraden, ook nog eens 100% Nederlands en via deze link betaal je in de eerste week over de eerste 1000 euro geen kosten.
Het maakt als korte termijn handelaar ook niet veel uit in welke munt je handelt, het gaat puur om de koersbewegingen waarop je meesurft.
Bij beleggen in crypto’s ligt dat anders.
Dat doe je, omdat je gelooft in het toekomstperspectief van die ene specifieke munt. Bijvoorbeeld omdat de gedachte erachter je aanspreekt. Er zijn inmiddels heel wat cryptomunten die elk met hun eigen specifieke doel in het leven zijn geroepen. Ik zal hieronder enkele munten noemen waarin veel wordt gehandeld en die volgens kenners heel wat potentieel hebben. Het is natuurlijk geen advies van mijn kant om in die munten te beleggen. Doe vooral zelf onderzoek, voordat je ergens instapt.
Dit zijn de 5 populairste cryptovaluta
Oké, hier komt-ie: de top vijf populairste, meest verhandelde cryptomunten:
Om te beginnen natuurlijk Bitcoin (BTC), want daarmee is het allemaal begonnen. Bitcoin kan gewoonweg niet ontbreken in elk cryptolijstje. Bitcoin was en is de grootste cryptomunt en wordt het meest verhandeld van alle cryptomunten. De koers noteert nu (maart 2021) boven de 40.000 euro. Gelukkig is Bitcoin deelbaar, je kunt al voor een tientje een stukje Bitcoin kopen. In totaal zullen er maximaal 21 miljoen Bitcoins verkrijgbaar zijn, dus je hoeft niet bang te zijn voor inflatie.
Ethereum (ETC) is na Bitcoin de grootste cryptomunt. Of eigenlijk is ‘ethereum’ de naam van het platform en is ‘ether’ de munt zelf. De kracht van Ethereum zit ‘m in het gebruik van zogenaamde smart contracts oftewel slimme contracten. Een smart contract zorgt ervoor dat geld, onroerend goed, aandelen en al het andere dat waarde heeft, tussen partij A en B kan worden uitgewisseld zonder tussenpersoon. Het kopen van een huis is nu nog onmogelijk zonder tussenkomst van een notaris. Met een smart contract is een notaris niet meer nodig. Die flexibiliteit en ruime mogelijkheden maken van Ethereum een van de meest kansrijke cryptovaluta.
Litecoin (LTC) is de eerste serieuze concurrent van Bitcoin. Hij is eigenlijk ontstaan als een van de eerste klonen van Bitcoin. Het grote voordeel van Litecoin is dat transacties sneller worden bevestigd. Hierdoor heeft Litecoin een grotere kans om als serieus betaalmiddel te gaan fungeren. Zeker een munt die thuis hoort in de top-5 van cryptovaluta.
Ripple (XRP) is een beetje de vreemde eend in de bijt. Hij is bedoeld om gebruikt te worden door grote financiële partijen waaronder banken, om geld makkelijk en betrouwbaar over landsgrenzen te sturen. Terwijl Bitcoin juist ontstond uit onvrede over de manier waarop banken opereren! Maar goed, het maakt Ripple wel een heel praktische munt en bovendien heeft Ripple een grote marktkapitalisatie (aantal munten in omloop x de koers).
Bitcoin Cash (BCH) is ontstaan als een afsplitsing van Bitcoin. Het idee achter Bitcoin Cash is dat het alledaagse transacties mogelijk maakt. Bitcoin Cash kan meer gegevens in minder tijd verwerken dan de ‘klassieke’ Bitcoin. Transacties worden via Bitcoin Cash dan ook aanmerkelijk sneller en ook nog eens goedkoper verwerkt. Door z’n praktische waarde heeft Bitcoin Cash dan ook veel potentie.
Beleggen in één of meer cryptovaluta?
Nu je een beetje een idee hebt van de populairste cryptomunten, volgt de vraag: in welke cryptomunten moet ik nu beleggen?
Als je voor het eerst gaat beleggen, zou ik zeggen: hou het simpel en investeer eerst in Bitcoin. Bitcoin is de grootste cryptomunt en is in z’n eentje indicatief voor de hele cryptowereld. Als Bitcoin stijgt, stijgen andere munten vaak ook en andersom. Bovendien krijg je zo een gevoel voor de beweeglijkheid van cryptomunten.
En hou je positie in het begin klein. Als je ‘s nachts wakker ligt en je jezelf afvraagt wat Bitcoin de andere dag gaat doen, heb je waarschijnlijk teveel geld erin gestoken.
Wil je meer houvast bij het investeren in cryprovaluta?
Ik kan me voorstellen dat je na het lezen van dit blog nog steeds een beetje koudwatervrees hebt. Maar wist je dat je zelfs zonder enige kennis, ervaring of een dikke portemonnee al aan de slag kunt? Derek Westra en Patrick Sluiter van AllesOverCrypto hebben een volledig gratis training samengesteld van 1,5 uur die jou alle tools verschaft om geld te gaan verdienen met Bitcoin en andere cryptomunten.
Ze laten je in deze gratis cursus ook kennismaken met de ‘sleeping giant’ die ze hebben ontdekt en waarvan jij kunt meeprofiteren!
Ik heb de training zelfs twee keer gevolgd en heb er absoluut geen spijt van. Als ik jou was zou ik zeker aanhaken. Die 1,5 uur is misschien wel je beste investering in crypto’s ooit!