Home beleggen Zelf beleggen of laten doen. Wat is beter?

Zelf beleggen of laten doen. Wat is beter?

by Peter Meijburg

Met het stijgen van de aandelenkoersen wereldwijd groeit ook de belangstelling voor beleggen.

Begrijpelijk dat jij ook een graantje wilt meepikken, want op de langere termijn biedt beleggen nu eenmaal de beste rendementen. De vraag is alleen, hoe pak je dat aan? Zelf beleggen of laten beleggen? In dit blog zet ik de verschillen op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen van beide vormen van beleggen. Zo kan jij voor jezelf een verantwoorde keus maken.

Zelf beleggen: alles in eigen hand.

Tegenwoordig is zelf beleggen een eitje (dat wil zeggen het kopen en verkopen; om ook daadwerkelijk winst te maken moet je wel verstand van zaken hebben, maar daar kom ik zo op). Bij een goede broker open je gratis en in een paar minuten een rekening en vervolgens kan je aandelen, opties, obligaties of beleggingsfondsen kopen en verkopen.
Als je via de knop hieronder een beleggingsrekening opent, heb je meteen toegang tot 135 beurzen wereldwijd en kan je bovendien in alle belangrijke valuta handelen.

De voordelen van zelf beleggen.

Vind jij het prettig om zelf de touwtjes in handen te hebben, dan is zelf beleggen iets voor jou.
Jij en niemand anders bepaalt of en wanneer je in een aandeel of fonds stapt.
Hoeveel risico je wilt nemen, op welke beurs je wilt handelen, welk rendement je op het oog hebt, jij bent ‘baas over eigen beurs’. Waarbij je dat laatste ook als ‘portemonnee’ mag opvatten.

Een voordeel van zelf beleggen is ook: kostenbesparing.
Omdat je de regie niet uit handen geeft aan een fonds- of vermogensbeheerder hoef je diegene ook geen beheervergoeding te betalen. Dat scheelt, want zo’n vergoeding kan soms aardig in de papieren lopen. Dat geld kan je beter in je beleggingen stoppen, zodat dit ten goede komt aan je beoogde rendement.

Zelf beleggen heeft ook als voordeel dat je er veel van leert.
Een beurs, of dat nou de AEX is, de Dow Jones of de Nasdaq, is in feite een verzamelplaats van kopers en verkopers. Hoe al die deelnemers reageren in uiteenlopende marktomstandigheden laat goed zien hoe massapsychologie werkt. Vind ik zelf altijd heel boeiend.
Je doet overigens ook de nodige zelfkennis op, als je belegt.


Ik las deze week een mooie uitspraak: als je jezelf wilt leren kennen, is de beurs daar de beste plek voor. Hoe reageer jij als koersen omhoogschieten of in vrije val raken? Stoïcijns of schiet je meteen in de stress?

De nadelen van zelf beleggen.

Die zijn er natuurlijk ook. Zo moet je kennis van zaken hebben, voordat je je zuurverdiende geld op de beurs aan het werk zet. Tesla kopen, ‘omdat het aandeel op recordhoogte staat’, is niet echt een kansrijke langetermijn strategie. Zonder een gedegen basiskennis ga je geheid fouten maken. Soms kom je er met wat kleerscheuren vanaf, maar als het tegenzit, kan je zomaar je hele account opblazen.

Zelf beleggen kost tijd. Het hangt natuurlijk af van het aantal beleggingen en of je voor de korte of lange termijn belegt, maar je moet toch de markt bestuderen, beslissen of en op welk moment je aan- of verkopen gaat doen en ook je portefeuille moet je regelmatig checken.
Heb je een 80-urige werkweek, dan kan ik me goed voorstellen dat je geen trek hebt om ook nog eens een beleggingsportefeuille erop na te houden.

Laten beleggen, nergens omkijken naar.

Wil je wel je geld laten groeien, maar wil je geen omkijken hebben naar je beleggingen, dan is ‘laten beleggen’ een uitkomst. Je kan dan kiezen voor vermogensbeheer of voor beheerd beleggen. Bij vermogensbeheer, de naam zegt het al, moet je wel over een bepaald vermogen beschikken. Gemiddeld ligt de grens om in te kunnen stappen op ongeveer 500.000 euro.

Aan vermogensbeheer zijn de nodige kosten verbonden, maar daar staat tegenover dat je persoonlijk advies krijgt en dat er een beleggingsplan wordt opgesteld dat helemaal is afgestemd op jouw situatie.

Heb je geen 500.000 euro op de plank liggen of wil je een niet te groot bedrag beleggen, dan kan je kiezen voor beheerd beleggen. Dat is een vorm van collectief vermogensbeheer. Je kiest dan een risicoprofiel dat bij jou past (van zeer defensief tot zeer offensief).
Volgens dat profiel wordt jouw beleggingsportefeuille ingericht. Wordt er een aanpassing gedaan, dan wordt die doorgevoerd bij iedereen met hetzelfde risicoprofiel.

  • wil je geen kosten betalen als er geen geld op je rekening staat?
  • wil je gratis wijzigingen kunnen aanbrengen?
  • wil je geen transactiekosten betalen voor het switchen tussen beleggingsfondsen?
  • wil je niks betalen als je een beleggingsfonds verkoopt?

Als dit is wat je zoekt, klik dan op de knop hieronder.

De voordelen van laten beleggen.

Zoals gezegd, heb je nergens omkijken naar. Wat natuurlijk niet wil zeggen, dat je geen inspraak hebt, want dat heb je wel. Jij kiest een modelportefeuille met een profiel dat het beste bij jou past. Wat ook een prettig idee is: tussentijds kan je ook altijd switchen tussen de beleggingsfondsen van de aanbieder (en bedoel ik een kwalitatieve aanbieder).
Het hoeft niet, maar het kan.

Een ander voordeel van laten beleggen, is dat je geld automatisch wordt gespreid en je dus niet teveel risico’s loopt. Je geld wordt immers belegd in aandelen- en obligatiefondsen. Op die manier ben je niet afhankelijk van enkele aandelen of obligaties.
Daarbinnen kan je ook nog ervoor kiezen om te beleggen in bijvoorbeeld de grootste ondernemingen ter wereld, in bedrijven in opkomende landen of in een fonds dat als thema ‘duurzaamheid’ heeft.
Wat jij wilt.

De nadelen van laten beleggen.

Kosten. Tja, daar heb je nu eenmaal mee te maken als je je geld wilt laten beleggen.
Het is wel belangrijk dat je niet teveel betaalt, dus als ik jou was zou ik wel wat vergelijkend warenonderzoek doen onder de verschillende aanbieders. En let dan ook meteen op de behaalde rendementen van diezelfde aanbieders, want weinig betalen, maar ook weinig rendement, dat schiet ook niet op. In het algemeen: bij sommige aanbieders moet je een minimum inleg doen, anders valt er weinig te spreiden. Dit zou je als nadeel kunnen bestempelen.

Samengevat

Zelf beleggen of uitbesteden? Zoals je inmiddels begrijpt, is het een niet beter dan het ander.
Het is belangrijk dat je datgene kiest wat bij jou past.
Vind je de beleggingswereld interessant om te volgen, heb je voldoende tijd, weet je er al best wat van, dan zou ik kiezen voor zelf beleggen.

Wil je wel je geld laten groeien, maar heb je helemaal geen zin om er veel tijd en aandacht aan te besteden? Of weet je van jezelf dat je er geen verstand van hebt en wil je dat graag zo houden?
Dan zeg ik: kies voor laten beleggen.

Ik hoop dat ik je voldoende informatie heb aangereikt om zelf een verantwoorde keus te kunnen maken. Wat je keus ook wordt, ik wens je veel succes en vooral: een mooi rendement!

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment