Home beleggen Welke aandelen kopen? Hier moet je op letten, voordat je gaat beleggen.

Welke aandelen kopen? Hier moet je op letten, voordat je gaat beleggen.

by Peter Meijburg

Aandelen kopen op de beurs is zo simpel. Je geeft een kooporder in bij je brokerplatform, drukt op ‘enter’ en klaar. Maar wil je serieus en voor de langere termijn gaan beleggen in aandelen, dan komt daar toch wel wat meer bij kijken. Welke aandelen zijn de winners van morgen? Hoe weet je dat je niet teveel betaalt? En waar moet je dan op letten? In dit blog zet ik de belangrijkste criteria op een rijtje waarmee jij winstgevende aandelen selecteert.

Deze quote is van Warren Buffet, de legendarische waardebelegger van Wall Street. Wat hij hiermee bedoelt te zeggen is dat veel beleggers zich blindstaren op de prijs die ze voor een aandeel betalen. Niet op de waarde die ze daarvoor krijgen.
Zo kan een aandeel in absolute termen ‘duur’ zijn, maar als de onderneming marktleider is, weinig last heeft van concurrentie, weinig schulden heeft en z’n eigen prijzen kan bepalen,
who cares? De kans dat de aandelen van deze onderneming in de toekomst beter zullen presteren dan die van de concurrentie, is groot.

Daarom kan je beter kijken naar enkele ratio’s die je inzicht verschaffen in hoe een onderneming presteert. Hieronder zet ik de belangrijkste op een rijtje.

Vrije kasstroom

Vrije kasstroom (cash flow) is de cash die een onderneming produceert dankzij haar activiteiten min de kosten die gemaakt moeten worden. Vrije kasstroom is dus de cash die overblijft, nadat alle kosten zijn betaald. Het vertelt je hoe efficiënt een onderneming is in het genereren van cash. Je kan er ook aan aflezen of een onderneming voldoende contanten in kas heeft om haar activiteiten te bekostigen.
Vrije kasstroom is voor veel waardebeleggers een vroege indicator dat de winst in de toekomst zal gaan groeien. Groeiende vrije kasstroom gaat bijna altijd vooraf aan groeiende winst.

Winst per aandeel

Dit is dé manier om de groei van een onderneming te meten. Het laat zien wat een onderneming heeft verdiend en deelt dit getal door het aantal uitstaande aandelen. In Amerika ligt het winst per aandeelcijfer tussen de 1 en 5 dollar, met ook wel eens uitschieters naar 10 of 20 dollar.
Staar je echter niet blind op dit soort cijfers. De winst per aandeel wordt namelijk nogal eens gemanipuleerd. Elk bedrijf heeft weer z’n eigen rekenmethoden.
Maar hoe dan ook: hoe groter de winst per aandeel, hoe beter. Helemaal als een onderneming kwartaal na kwartaal een steeds beter cijfer laat zien.

Koers-winstverhouding

‘Waarde’ is wat je krijgt. Wil je weten wat de waarde is van de aandelen die je wilt kopen? Kijk dan naar de koers-winstverhouding  (K/W). De K/W ratio laat zien hoeveel beleggers bereid zijn te betalen voor een aandeel gebaseerd op de voorbij en toekomstige winst van de onderneming. De koers van een aandeel, dus de prijs die je betaalt, zegt op zich niks. Als je kan kiezen tussen een aandeel van 30 euro of van 100 euro, welke kies je dan? Welk aandeel is overgewaardeerd of ondergewaardeerd? Je hebt pas een idee als je ze in verhouding ziet tot de winst van de onderneming. Als je de K/W weet, dan pas kan je bepalen of de prijs die je betaalt de juiste waarde heeft.

Koers-winst/groeiverhouding

Dit is de koers-winstverhouding, maar dan afgezet tegen de verwachte winstgroei. Hiermee krijg je een wat duidelijker antwoord op de vraag of een aandeel over- of ondergewaardeerd is. Niet alleen de huidige winst, maar ook de verwachte groei worden in de berekening meegenomen.
Een koers-winst/groeiverhouding van 1 betekent dat een aandeel correct is gewaardeerd. Elk cijfer hoger dan 1 betekent dat het aandeel te duur is in vergelijking met de verwachte winstgroei van de onderneming. Lager dan 1 betekent dat je misschien wel een koopje op het spoor bent… 

Dividend

Dividend is een bedrag dat een onderneming regelmatig (elk kwartaal of jaar) aan haar aandeelhouders betaalt. Zie het als een beloning voor het feit dat jij risico loopt door jouw geld in het bedrijf te investeren. Niet alle beursgenoteerde ondernemingen betalen dividend. Maar er zijn ondernemingen die bekend staan als dividendkampioen. Shell bijvoorbeeld is wat dat betreft de internationale nummer 1. Het bedrijf keert als percentage van de beurskoers veel uit aan de aandeelhouders. Techreuzen als Apple en Microsoft keren relatief weinig uit; zij investeren liever in verdere groei.

Hoe ziet de koersgrafiek eruit?

Stel nu dat je een aandeel hebt gevonden dat geslaagd is voor jouw ‘toelatingsexamen’. Voordat je nu een kooporder inlegt, is het verstandig om ook naar de koersgrafiek te kijken. Persoonlijk ben ik er bijvoorbeeld geen voorstander van om te kopen als de koers hard is opgelopen. Zolang de trend opwaarts is, wacht ik liever op een pullback. Je betaalt minder en de kans dat het aandeel weer gaat stijgen is groter.

30 winstgevende aandelen in 5 minuten selecteren?

Ik kan me voorstellen dat je helemaal geen zin hebt om door een berg aandelen te ploegen in de hoop wat pareltjes te vinden. Of misschien zou je het wel willen, maar heb je gewoonweg de tijd er niet voor.
Helemaal geen probleem. Harm van Wijk, ervaren en succesvol belegger, heeft een e-book geschreven. Daarin laat jij je zien hoe je in 5 minuten 30 winstgevende aandelen selecteert. Dus waarom alle moeite doen als Harm het makkelijk heeft gemaakt? In het e-book leert hij jou:

  • hoe je goedkope van dure aandelen onderscheidt
  • op welke websites je aandelen kunt screenen
  • hoe je je rendement verhoogt en je risico verlaagt
  • hoe je leert van de beste beleggers
  • hoe beleggen weer leuk wordt
  • PLUS toegang tot de ledenomgeving waar je leert van diverse expert beleggers

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment