Home beleggen Bitcoin. De 6 grootste misverstanden rechtgezet.

Bitcoin. De 6 grootste misverstanden rechtgezet.

by Peter Meijburg

Ben jij niet helemaal up to date in Bitcoin? Dan kan de hele materie van cryptovaluta nogal complex overkomen. Voor je het weet verdwaal je in de talloze zijsteegjes van tokens, blocks en forks. Het is dan ook niet zo gek dat er heel wat misverstanden bestaan rondom Bitcoin en altcoins. In dit blog zet ik de meest hardnekkige op een rijtje en zal ik ze een voor een proberen recht te zetten.

Voordat ik de misverstanden over Bitcoin behandel, eerst even een opfrisser.
Bitcoin, wat is dat ook alweer? Bitcoin is een nieuw soort geld dat gebaseerd is op de instemming van iedereen die Bitcoins heeft. Dat wil zeggen dat iedereen dezelfde spelregels hanteert en dat iedereen deze ook controleert. Maakt persoon A een (stukje) Bitcoin over naar persoon B, dan wordt de transactie eerst geverifieerd en daarna goedgekeurd. Niet door tussenkomst van een derde partij (de bank bijvoorbeeld), maar door de blockchain, oftewel iedereen. Niemand kan dus vals spelen. Geld bijdrukken bijvoorbeeld, zoals nu dagelijks gebeurt door de centrale banken, is onmogelijk.
Kort samengevat: Bitcoin is digitaal geld, maar dan niet uitgegeven door een centrale bank.
Oké, dan nu door naar de misverstanden.

Misverstand 1: Bitcoin is anoniem.

Dit is een hardnekkige.
Regelmatig lees je (ook op blogsites die over Bitcoin gaan!) dat Bitcoin anoniem is.
Dat is niet waar. Bitcoin biedt een hoge mate aan privacy, maar het is niet 100% anoniem.
Het is pseudoniem. Of misschien beter: pseudo-anoniem.
Elke transactie die wordt gedaan, wordt opgeslagen in de publieke Bitcoin blockchain.
Jouw naam staat daar niet bij vermeld, maar wel een code die te herleiden is naar jou.
Hoewel niet eenvoudig, zou je met hele slimme technieken dat kunnen uitvogelen.
Als je volledig anoniem een transactie wil doen, kan je beter cash gebruiken.
Overigens zijn er wel enkele crypto’s die 100% anonimiteit garanderen. Monero bijvoorbeeld, bekend onder de afkorting XMR.

Misverstand 2: Bitcoin is een speeltje voor criminelen.

Dit heeft natuurlijk te maken met de zogenaamde anonimiteit van Bitcoin.
Maar elke zichzelf respecterende crimineel gaat natuurlijk geen financiële transacties doen op een publieke blockchain. Handje contantje, oftewel cash geld, is dan veel aantrekkelijker.
Van de crimi’s die wel dachten slim te zijn, schijnen er al heel wat in de kraag gevat te zijn, nadat ze door blockchainanalyse tegen de lamp waren gelopen. Bovendien zijn in de meeste landen bitcoin exchanges (waar Bitcoins en altcoins op worden verhandeld) onderworpen aan strenge anti-witwasregels.
Dus Bitcoin bedoeld voor criminelen? Het antwoord is: nee.

Misverstand 3: Bitcoin is onveilig.

Het idee dat Bitcoin onveilig zou zijn wordt altijd in verband gebracht met de hacks waar cryptomunten in het verleden mee te maken hebben gehad. En hoewel het Bitcoin netwerk zelf nooit is gehackt, zijn er wel munten die hier in het verleden de nodige problemen van ondervonden. Dat kwam omdat hun netwerk te weinig rekenkracht had.
De meest legendarische hack overkwam Mt Gox in 2014. Mt Gox was halverwege 2013 de grootste Bitcoin broker ter wereld. Maar liefst 70% van alle Bitcoin transacties verliep via Mt Gox. Totdat in 2014 alle Bitcoin transacties plotseling werden stopgezet. Er bleken 850.000 Bitcoins te zijn gestolen. Dat kon gebeuren, omdat de systemen van Mt Gox zo lek waren als een vergiet.
Het is dan ook niet het Bitcoinnetwerk dat wordt gehackt, maar bedrijven die ermee werken, zoals exchanges als Mt Gox. Je moet het zo zien: het Bitcoinnetwerk kan je vergelijken met het internet. Het internet is nog nooit gehackt, wel de bedrijven die er actief op zijn. Zoals Linkedin in 2016, Canva in 2019 en vorig jaar nog Sina Weibo (het Chinese Twitter).

 

Misverstand 4: Bitcoin verspilt enorm veel energie.

Vooral in traditionele media lees je vaak verhalen over de energieverspillende eigenschappen van Bitcoin. Bitcoin zou nu al 1% van de wereldwijd beschikbare energie verbruiken.
Totale onzin. Hoewel het wel waar is dat Bitcoin energie verbruikt. Gelukkig wel, zou ik zeggen.
Maar verspillen? Als er helemaal geen kosten gemaakt hoefden te worden om Bitcoins te maken, wat zou dan de prijs van een Bitcoin moeten zijn?
Alles wat gemaakt wordt kost energie. Dat houdt deze wereld draaiend. En het zorgt ervoor dat jouw en mijn coins in elk geval geen verspilde moeite zijn.
By the way: hoeveel energie denk je dat de financiële sector verbruikt met al z’n banken, regelgevers, toezichthouders, auditbedrijven en andere ondernemingen bij elkaar… 

Misverstand 5: Steeds krachtiger computers kapen straks het Bitcoinnetwerk.

Het Bitcoinnetwerk groeit elke dag en hoe groter het netwerk wordt, hoe moeilijker het wordt om het te kapen. Alleen al om één blok in de blockchain te kunnen wijzigen, is a hell of a job.
Je zou allereerst flink moeten investeren in heel veel computer rekenkracht. Maar stel dat dit zou lukken, dan heb jij de macht over één blok, en zou je één keer een double spend kunnen doen (dezelfde Bitcoins twee keer uitgeven), maar wat heb je eraan? Iedereen zou het merken. Met als gevolg dat het systeem wordt gewijzigd en het niet meer werkt. Weg alle miljoenen aan investeringen. Allemaal voor één double spend.

Misverstand 6: Bitcoin komt nooit in de plaats van valuta.

Bitcoin komt nu al in de plaats van de valuta zoals wij die kennen, zoals US dollars, euro’s, yens etc. Kijk maar naar de grafiek hierboven van LocalBitcoins, een P2P (Peer to Peer) handelsplatform waar gebruikers persoonlijk in Bitcoins handelen. Je ziet aan het toenemende volume dat steeds meer mensen het huidige financiële systeem gedag zeggen en overstappen naar een P2P Bitcoin platform. Volume is wat dat betreft een goede indicator, want deze P2P platformen worden meestal gebruikt door mensen die hun eigen valuta niet kunnen inwisselen op digitale platformen zoals Coinbase of Kraken. Meestal komt dit door geografische beperkingen of beperkende regels die een land heeft opgesteld.
Wil jij overigens wél heel makkelijk Bitcoin en andere coins kunnen kopen met euro’s, dan kan je dat via deze Nederlandse exchange

Geld verdienen met Bitcoin? Eerst leren dan investeren.

Ik hoop dat ik met dit blog de grootste misverstanden over Bitcoin uit de weg heb kunnen ruimen. Ben jij zover dat je bij jezelf denkt ‘ik zou wel eens willen gaan handelen in Bitcoin, maar ik weet niet waar ik moet beginnen’? Kan ik me goed voorstellen, want handelen in Bitcoin is niet zonder risico’s. De winsten kunnen adembenemend zijn. Maar Bitcoin en andere coins kunnen ook heel hard dalen. Mijn advies is dan ook: zorg er eerst voor dat je meer weet over crypto’s, voordat je in het diepe springt.
Je kan natuurlijk mijn blogs lezen :-), maar als je serieus aan de slag wilt, is er volgens mij geen betere manier dan een goeie training volgen.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment