Home beleggen Ben jij een belegger of een gokker?

Ben jij een belegger of een gokker?

by Peter Meijburg

Beleggen op de beurs is populair. Aandelenkoersen zetten record na record neer. Onze spaarvarkentjes puilen uit, omdat we toch nergens geld aan kunnen uitgeven in deze coronatijden. En tja, met die lage rente die je bij de bank krijgt, blijven er niet veel alternatieven over om je geld ergens weg te zetten.
Richt jij je vizier ook op de beurs? Verstandig, maar vraag je wel eerst af: ben ik een belegger of meer een korte termijn gokker? In dit blog laat ik je zien wat het belangrijkste verschil is tussen beleggen en gokken.

Op de beurs is de scheidslijn tussen beleggen en gokken vaak flinterdun. Overigens heet ‘gokken’ op de beurs ‘speculeren’. Klinkt wat sjieker.
Grofweg kan je beursdeelnemers indelen in twee soorten: beleggers en speculanten.
Hoewel het nog niet makkelijk is ze van elkaar te onderscheiden, want zowel beleggers als speculanten hebben immers hetzelfde doel: geld verdienen.
Alleen, de manier waarop ze dat doel willen bereiken, verschilt nogal.

Lange termijn visie en korte termijn focus

Een belangrijk onderscheid tussen beleggen en speculeren heeft te maken met de tijdshorizon.
Beleggen draait om geduld en consistent rendement maken over een lange periode, vaak jaren. En beleggers zitten meestal voor de lange rit in de markt.
Ze maken zich niet druk om korte termijn koersdalingen. Die worden daarna wel weer goedgemaakt, is hun redenering.

Speculeren gaat over korte termijn scoren. Een speculant wil vrijwel meteen resultaat zien: een hoog rendement. Heel vaak gebeurt echter het tegenovergestelde, omdat de beurs nu eenmaal flinke bewegingen omhoog én omlaag laat zien. Speculanten hoppen daarom snel in en uit de markt, als een roofdier telkens op zoek naar een nieuwe prooi.
Iets waar de meeste beleggers niet aan moeten denken. Alleen al de hoge transactiekosten bezorgt ze hoofdpijn.

Beleggen en speculeren: een kwestie van spreiding

Een ander belangrijk verschil tussen beleggen en speculeren heeft te maken met wel of niet spreiden. Aandelen spreiden over sectoren en asset classes is iets waar de meeste beleggers aandacht aan besteden.
Een gemiddelde portefeuille zal dan ook bestaan uit een mix van aandelen, obligaties en cash.
Verspreid over bijvoorbeeld technologie, opkomende markten, duurzaamheid, edelmetalen.
Zo spreidt een belegger z’n risico’s; gaat het met het ene aandeel wat minder, dan zal een aandeel uit een andere sector weer beter presteren.

Een gokker/speculant heeft z’n focus maar op één ding: de investering die op dat moment het beste presteert. Of het slechtst, dat kan ook. Zo wist beurslegende George Soros op 6 september 1992 de Bank of England op de knieën te dwingen, omdat hij had gegokt op een daling van het Britse pond. De gok pakte aardig uit: Soros verdiende met zijn actie ruim 1 miljard dollar! In één dag.

De soap rondom Gamestop

Een goed voorbeeld dat het verschil tussen beleggen en speculeren aantoont, deed zich kortgeleden voor. Het was the talk of the town in de beurswereld en het voorval kreeg wereldwijde aandacht. Hoofdrolspeler in deze beurssoap is het aandeel Gamestop.

Gamestop is een Amerikaans bedrijf dat videogames verkoopt via winkelketens. Het bedrijf ziet al jaren z’n omzet dalen, omdat gamers nu eenmaal online hun games kopen en de winkels links laten liggen.

Professionele partijen, zoals hedgefunds, zien in Gamestop een makkelijke prooi door de aandelen te shorten. Shorten wil zeggen dat je aandelen leent van je broker en deze vervolgens tegen de huidige koers in de markt verkoopt. Als de aandelen voldoende zijn gedaald, koop je ze tegen een lage prijs terug en vervolgens overhandig je ze weer aan de broker. Het prijsverschil steek jij in eigen zak.

Shorters hebben een discutabele reputatie. Zij worden er vaak van verdacht negatief nieuws te verspreiden rondom bepaalde aandelen om zo de koers te manipuleren. Kleine beleggers in de Reddit community (een Amerikaanse social media site) waren de hedgefunds die short zaten in Gamestop, spuugzat. Ze besloten massaal callopties op het aandeel te kopen. Hun doel was om daarmee de koers te laten stijgen en zo de hedgefunds een hak te zetten.
Een stijgende koers is het laatste wat deze hedgefunds willen, want zij moeten snel de aandelen die ze hebben geleend, terugkopen om hun oplopende verliezen te beperken. Olie op het vuur, want dat betekent nog meer kooporders die de koers verder doet stijgen.
Gevolg: de koers van het aandeel Gamestop werd de stratosfeer in gelanceerd!

Een schokgolf door Wall Street

De actie had succes. Er ging een schokgolf door Wall Street toen de koers van Gamestop explodeerde. Door de short squeeze (het knijpen van de partijen die short zitten) leden verschillende hedgefunds enorme verliezen. Zoals Melvin Capital. Dit hedgefund had gegokt op een daling van de koers en leed een miljardenverlies.
Op 4 januari stond de koers van Gamestop op $17,25. Precies twee weken later tikte de koers $483 aan! Een stijging van 2.740%.

 

Zoiets trekt natuurlijk horden gokkers aan die met dollartekens in hun ogen aandelen kopen.
En daar gaat het mis. Op het moment dat de koers al in de stratosfeer was beland, kochten veel mensen aandelen in de hoop dat deze verder zouden stijgen. Helaas, het feest was snel over. De koers van Gamestop staat op dit moment (5 februari 2021) onder de 59 dollar.
Kortom, er zijn veel winnaars en verliezers uit de strijd gekomen. Winnaars die hun inzet zagen verveelvoudigen, hedgefunds die gigantische bedragen verloren en de laatkomers die hun inzet in rook zagen opgaan.
Hieronder de koersgrafiek waarop te zien is hoe de koers van Gamestop explodeert om daarna weer volledig in te storten.

Beleggen of speculeren, het een is niet per sé beter dan het ander. Beide benaderingen bestaan al sinds mensenheugenis naast elkaar. Het verschil is dat ze beide een heel eigen benadering vragen.
De belangrijkste vraag is dan ook: wat past het beste bij jou?
Dat is eigenlijk de belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen, voordat je in de beurs stapt.
Ben jij iemand met een lange termijn horizon die z’n risico’s liever spreidt?
Of iemand die liever inzet op korte hit and run strategieën? Als je hierop een duidelijk antwoord kunt geven, is dat de eerste stap op weg naar een mooi rendement.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment