Uit allerlei onderzoeken komt het steeds weer naar voren: op de beurs beleggen levert op de langere termijn het beste rendement. Beter dan sparen (zeker in deze tijd met kabouter rentes).
Hoe komt het dan toch dat de meeste beleggers geld verliezen?
Omdat ze steeds weer dezelfde fouten maken. Kostbare fouten die makkelijk zijn te voorkomen. Welke dat zijn? Ik som ze hieronder voor je op.
En ik geef je een tip hoe je op een eenvoudige manier wél geld kunt verdienen op de beurs.
Fout 1: hoog kopen, laag verkopen
Je hoeft geen Warren Buffett te zijn om te snappen dat je laag moet kopen en hoog moet verkopen. Nu zijn ‘laag’ en ‘hoog’ natuurlijk relatieve begrippen, maar wat ik bedoel: je moet kopen als de koers van een aandeel in een uptrend zit en is gedaald ten opzichte van de afgelopen periode. ‘Buy the dip’ heet dat in beurskringen.
Is de koers gestegen, dan moet je juist (een deel van je aandelen) verkopen.
Zo doen de profs het.
De meeste beleggers doen het echter andersom. Ze horen links en rechts dat een aandeel als Tesla record op record breekt en uiteindelijk durven ze ook de sprong te wagen.
Om er vervolgens achter te komen dat Tesla een top heeft gemaakt en het het aandeel vanaf dat moment richting het zuiden gaat. En als de pijn uiteindelijk te groot wordt, verkopen ze hun aandelen weer. Precies op het punt waarop Tesla weer gaat stijgen.
Au!
Fout 2: beleggen zonder plan
Doorgewinterde beleggers hebben een plan. Ze kijken hoe een onderneming er financieel voor staat, doen fundamentele analyse, bestuderen trends in de markt.
Vervolgens maken ze keuzes op basis van feiten en cijfers.
Beginnende beleggers gedragen zich alsof ze aan de roulettetafel zitten. Ze gokken en zetten blind hun geld in op een aandeel dat gisteren omhoog ging. Dat kan soms goed uitpakken, maar uiteindelijk is het de garantie om al je geld kwijt te raken.
Fout 3: beleggen met vooroordelen
De definitie van ‘vooroordeel’ is volgens Van Dale: niet op kennis of redenering, maar op neiging, traditie of navolging berustend oordeel omtrent iets of iemand.
Precies wat beginnende beleggers doen: ze kopen een aandeel van een bedrijf dat ze kennen of waar ze ‘iets’ mee hebben of waar anderen enthousiast over zijn. Nike, omdat hun sneakers zo lekker lopen, Tesla omdat je zoveel Tesla’s ziet rondrijden, Zoom omdat hun software zo lekker werkt. Dit is niet de manier om te beleggen. Bedrijven waar jij iets mee hebt zijn niet per definitie de bedrijven die passen bij jouw risicotolerantie of jouw financiële doelen.
Fout 4: geen verlies willen nemen
Het is een illusie om te denken dat elke positie die je inneemt, winst zal opleveren.
Verliezen hoort bij beleggen. En natuurlijk is verliezen niet leuk, maar het hoeft helemaal geen probleem te zijn. Dat wordt het pas op als je niet bereid bent je verliezen op tijd af te kappen, zodat er een enorm gat in je beleggingsportefeuille ontstaat. En zie dan maar weer eens dat gat te dichten. Hoe groter het verlies, hoe moeilijker om weer op break even te komen.
Daarom moet in je plan staan dat je:
- altijd een stoploss hanteert
- hoe ver van de huidige koers je je stoploss legt
Heb je 10% verlies gemaakt? Dan moet je 11% winst maken om weer op break even te komen.
Bij een verlies van 25% moet je 33% winst maken.
En bij 50% verlies moet je maar liefst 100% winst maken om weer op break even te staan.
Fout 5: beleggen zonder spreiding
In de inleiding las je dat beleggen op de lange termijn het beste rendement oplevert.
Dat wil echter niet zeggen dat je uitsluitend zou moeten beleggen in aandelen.
En als je belegt in aandelen, spreid je investeringen dan over verschillende soorten aandelen.
Bijvoorbeeld, over defensieve (voedingssector) en offensieve (technologie) aandelen.
Maar je zou ook kunnen denken aan obligaties of obligatiefondsen.
En zo zou je ook korter lopende en langer lopende posities kunnen aanhouden.
Zelf handel ik voor de korte en middellange termijn in opties en aandelen op de Amerikaanse beurzen en beleg ik voor de langere termijn in goud, zilver en cryptovaluta.
Zo breng ik spreiding aan en maak ik mijn investeringen minder kwetsbaar.
Tip: hoe ook jij geld kunt verdienen op de beurs!
Wil jij beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Beleg jij al een tijdje, maar heb je behoefte aan een solide en makkelijk te volgen systeem? Dan kan ik je de gratis training van Harm van Wijk van harte aanbevelen. Harm is een beleggingsexpert die al 33 jaar particuliere beleggers coacht. Elk jaar behaalt Harm met zijn klanten gemiddeld tussen de 7,4% en 20,6% rendement per jaar.
In zijn gratis online training leer je:
- hoe je rendement maakt met eenvoudige software, zelfs als je nog geen kennis of ervaring hebt
- hoe je je portefeuille beheert in 5 minuten of minder per week
- hoe je al met 250 euro kan beginnen met beleggen en een mooi rendement kan behalen
Begin 2021 goed en schrijf je nu in voor de gratis online training!