Technische analyse van aandelen. Het is iets waar veel beleggers serieus tijd aan besteden. Terecht, want technische analyse geeft inzicht in beurspatronen die zich continu herhalen. Daarmee krijgt deze manier van analyse voorspellende waarde. Tot op zekere hoogte dan, want niemand heeft natuurlijk een glazen bol.
Maar wat heb je nu precies nodig om aandelen technisch te kunnen analyseren? In dit blog geef ik je enkele belangrijke tips
Technische Analyse, wat houdt dat in?
Technische analyse is het bestuderen van historische koersgrafieken met het doel daaruit informatie te halen. Op basis van die informatie kan een belegger beleggingsbeslissingen nemen.
Zo’n beslissing zou bijvoorbeeld kunnen zijn: aandelen kopen op het moment dat de koers uitbreekt.
Hieronder een voorbeeld.
De koers heeft in januari en in juni al een keer het niveau van ongeveer 6 dollar aangetikt (pijlen) en de koers breekt nu door dat niveau (cirkel). Voor veel beleggers een signaal om in het aandeel te stappen.
Twee soorten Technische Analyse
Binnen de technische analyse heb je twee varianten:
de visuele
de kwantitatieve
Bij de visuele variant kijkt een belegger of hij (of zij natuurlijk) steun- en weerstandzones, trendkanalen of koerspatronen kan ontdekken. In de grafiek hierboven bijvoorbeeld vormen de koersniveaus bij de pijltjes een weerstandzone.
Bij de kwantitatieve aanpak worden indicatoren ontwikkeld om koop- en verkoopmomenten te kunnen bepalen.
In dezelfde grafiek hierboven zie je lijntjes lopen. Dat zijn koersgemiddelden. Die trekken grillige koerssprongen vlakker, waardoor een vloeiende lijn ontstaat en de trend beter zichtbaar wordt.
Het zogenaamde MA20 is zo’n indicator. MA staat voor Moving Average.
Het MA20 berekent het gemiddelde koersverloop over de afgelopen 20 dagen.
Als het MA20 stijgend is en de koers bevindt zich erboven, is er sprake van een kortstondige uptrend.
Een kortstondige downtrend wordt gekenmerkt door een koers die zich onder een dalend MA20 bevindt.
Binnen de kwantitatieve aanpak zijn er ook nog de zogenaamde oscillatoren. Dit zijn indicatoren die aangeven of een koers te ver is doorgeschoten naar boven of naar beneden. De relative strength index (rsi) is een bekende oscillator. Als die helemaal bovenin staat en een aandeel ‘overbought’ is, wordt de kans op een beweging naar beneden groter.
Is een aandeel ‘oversold’, dan bevindt het rsi zich helemaal onderin en wordt de kans op een herstelbeweging steeds groter.
Onderaan de grafiek hieronder zie je het rsi dat eerst helemaal bovenin staat. De koers valt daarna terug. Daarna komt het rsi helemaal in het onderste gebied en gaat de koers flink omhoog.
Overigens gaat dit niet altijd op en het is dan ook belangrijk je niet te baseren op slechts één indicator. Kijk ook naar andere indicatoren. Hoe meer indicatoren dezelfde richting op wijzen, hoe groter de voorspellende waarde.
Passief of actief
Ben jij een passieve belegger? Iemand die aandelen koopt voor de heel lange termijn?
Dan zal technische analyse je misschien minder boeien. Eens in de paar maanden je portefeuille checken, eventueel samen met een financieel adviseur, is dan voldoende.
Maar ben jij een actieve belegger die z’n geld niet te lang wil blootstellen aan de grillen van de beurs? En die alleen wil instappen als het ‘plaatje’ er goed uitziet? Dan zal technische analyse je zeker kunnen helpen.
Enige kennis op dit gebied is dan noodzakelijk.
Je zou dan kunnen beginnen een boek over dit onderwerp te lezen.
Nederlandstalige boeken zijn er niet veel. Op bol.com is nog wel steeds verkrijgbaar Beleggen met Technische Analyse door H.J. Geels. Persoonlijk vind ik het een beetje saai geschreven, maar het geeft wel een compleet overzicht. Bovendien krijgt het goede recensies.
In het Engels is er heel veel geschreven over technische analyse.
Een heel goed boek is Technical Analysis Explained geschreven door Martin Pring.
Ook Technical Analysis of the Financial Markets door John Murphy vind ik een aanrader.
Een goed softwareprogramma
Naast basiskennis van technische analyse is er nog een ding dat in mijn ogen belangrijk is voor de actieve belegger.
Een goed grafiekenprogramma.
Ik gebruik al jaren TC2000, een programma dat mij bijzonder goed bevalt en dat volgens mij onontbeerlijk is om de juiste beleggingsbeslissingen te maken. En het scheelt me ook nog eens zeeën van tijd!
Waar moet een goed grafiekenprogramma aan voldoen? Volgens mij zijn dit de belangrijkste punten:
Makkelijk aan te passen uiterlijk
Ruim aanbod indicatoren
Er zijn -tig indicatoren waarmee je aandelen kunt analyseren. Je zal ze misschien lang niet allemaal gebruiken (beter zelfs om je te beperken!), maar het is toch fijn als je er de beschikking over hebt.
Alerts instellen
Soms heb je wel eens 10 of meer aandelen die op het punt staan een signaal af te geven. In plaats van aan je beeldscherm gekluisterd te zitten en te wachten, kan je alerts instellen. Als een aandeel een bepaald prijsniveau doorbreekt, ontvang je een seintje per mail.
Aandelen scannen
Je geeft jouw voorwaarden op en het programma doet het werk. Ideaal!
In de video hieronder geef ik een korte impressie van TC2000
Conclusie
Wil je er meer van weten? Op internet is veel te vinden over deze manier van aandelen analyseren.
Of lees er een van de boeken over die ik hierboven noem.
En als je er actief mee aan de slag wilt, dan is TC2000 volgens mij onontbeerlijk. Ik gebruik het dagelijks én… het verdient zich in no time terug.
Vooral wanneer je deze link gebruikt, want dan ontvang je meteen $25 korting.
Succes!