Home beleggen Beleggen tijdens de coronacrisis?

Beleggen tijdens de coronacrisis?

by Peter Meijburg

Sinds de uitbraak van Covid-19 zijn de beurzen wereldwijd een stuk volatieler geworden. Scherpe dalingen worden afgewisseld met indrukwekkende stijgingen. Als belegger zou je er zenuwachtig van worden. Een belangrijke vraag die menigeen zich dan ook stelt is: in welke aandelen moet ik nu beleggen? In dit artikel geef ik een paar tips die je kunnen helpen je beleggingsportefeuille door de coronacrisis te loodsen.

Kies voor grote, bekende namen

Als beurzen in een bullmarkt zitten, maakt het niet zoveel uit waarin je belegt. Alles gaat dan omhoog. A rising tide lifts all boats, is een bekend beursgezegde.
Maar gaat het wat minder, dan is het veiliger om belegd te zijn in grote, bekende bedrijven. Nike bijvoorbeeld of Starbucks, Disney, McDonalds. Dit is geen beleggingsadvies, maar het zijn voorbeelden van Amerikaanse giganten die al menige crisis hebben overleefd. Natuurlijk kunnen ook zij koersdalingen doormaken tijdens een crisis. Maar ze komen er altijd weer bovenop.

 

Leg de nadruk op defensieve sectoren

Beleggers houden van zekerheid. Daarom zie je dat defensieve sectoren het vaak goed doen tijdens een crisis of economische teruggang.
Voorbeelden van defensieve sectoren zijn:
Gezondheidszorg – vraag naar geneesmiddelen en medische behandelingen is er altijd wel. Dat is niet gebonden aan de toestand van de economie. Sterker nog, met de corona-uitbraak zie je dat de vraag naar medicijnen juist toeneemt.
Nutsbedrijven – bedrijven die actief zijn in deze sector vervullen een algemeen belang. Denk aan de levering van energie, water en telecom. Nadeel is wel dat bedrijven in deze sector gebonden zijn aan allerlei overheidsregels. Maar meestal zijn het gestage groeiers die ook vaak een aantrekkelijk dividend uitkeren.
Basis consumptiegoederen – voedsel, drank, tandpasta, shampoo, toiletpapier…We hebben het elke dag nodig, crisis of geen crisis. Coca-Cola, Procter & Gamble, Unilever, Ahold zijn voorbeelden van bedrijven in deze sector. Het zijn geen spectaculaire groeiers en daarom vinden sommigen dit een saaie sector. Maar in minder florissante tijden blijkt ‘saai’ z’n aantrekkelijke kanten te hebben.
Leger en defensie – Elk land heeft wel een leger en een defensie-apparaat. Overheden besteden miljarden aan hun militaire apparaat. Met de Verenigde Staten als absolute koploper, maar de VS zijn dan ook altijd betrokken bij conflictsituaties overal ter wereld. Maar ook tijdens de corona uitbraak zag je dat veel landen de hulp inriepen van het leger om noodwetgeving te handhaven en sociale onrust te voorkomen.

 

Hou cash achter de hand

Op de beurs doen zich altijd kansen voor.
Het enige nadeel met kansen is dat ze zich nooit van tevoren aankondigen.
Je moet daarom geduld hebben én je moet altijd wat cash achter de hand hebben.
Als koersen flink zijn gedaald tijdens een crisis komt er altijd een moment waarop het interessant wordt om weer op een aantrekkelijk niveau in te stappen.
Heb je wat cash achter de hand, dan kan je op het juiste moment je slag slaan.

Stop niet al je eieren in één mandje

Ik schreef het al in een eerder blog, maar spreiden is belangrijk op de beurs.
Zet niet al je geld in op bijvoorbeeld de technologiesector. Stel, dat je alleen aandelen hebt in Apple, Microsoft, Facebook en Netflix. Als Apple om wat voor reden dan ook hard in prijs daalt, kan je er gif op innemen dat de rest van je aandelen meegaan naar beneden.
Dus als je een of meer aandelen in de technologiesector hebt, kijk dan ook eens naar de defensieve sectoren die ik hierboven noem.
Doet de ene sector het wat minder dan vangt de andere sector dat op.

 

Denk aan dividend

Er zijn heel veel grote ondernemingen die jaar in jaar uit een aantrekkelijk dividend uitkeren.
Het kan natuurlijk nooit kwaad om een of meer van dit soort aandelen in portefeuille te hebben.
En zeker niet in mindere tijden.
Dividendaandelen zorgen voor een stabiele stroom inkomsten en kunnen het verschil maken tussen een teleurstellend of een goed rendement.
Vooral wanneer je een langetermijnbelegger bent, kan dividend een belangrijk deel uitmaken van je totale rendement.
Dus denk vooral ook aan dividendaandelen bij het opstellen van je beleggingsportefeuille.

Teveel gedoe? Kies voor fondsbeleggen

Vind je het zelf opstellen van je beleggingsportefeuille teveel gedoe en wil je liever niet teveel bezig zijn met de beurs? 
Dan is fondsbeleggen een verstandige keus. Daar heb je geen omkijken naar, terwijl je toch kans maakt op een mooi rendement.
Er zijn -tig fondsen waarin je kunt beleggen:
  • indexfondsen
  • sectorfondsen
  • opkomende marktfondsen
  • obligatiefondsen

Als je belegt in zo’n fonds spreid je automatisch je geld, hoef je zelf niets te doen en wordt je geld effectief en tegen zo laag mogelijke kosten belegd. 

Maar dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor een betrouwbare bank met een bewezen trackrecord.

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment