Beleggen op de beurs kan voor een leuk extra inkomen zorgen. Maar dan moet je wel goed beslagen ten ijs komen. Spring jij zomaar vanaf het begin in het diepe? Dan is de kans groot dat je kopje onder gaat, nog voordat je de kans krijgt te zwemmen. In dit blog beschrijf ik hoe je met behulp van een handige checklist de meeste beginnersfouten kunt voorkomen.
Sta je op het punt de knoop door te hakken over een belangrijke beslissing?
Dan is het nalopen van een checklist niet onverstandig. Het kan je behoeden voor fouten waar je later spijt van krijgt.
Veel mensen doen het bijvoorbeeld, voordat ze op vakantie gaan.
Oplader? Check.
Medicijnen? Check.
Zwembroek? Check
Ziekenhuizen idem, voordat een patiënt wordt geopereerd.
Het is zelfs gebleken dat minder patiënten tijdens een operatie overlijden als artsen en verpleegkundigen een uitgebreide checklist hanteren.
Het AMC publiceerde de resultaten over onderzoek naar het gebruik van checklists in de New England Journal of Medicine.
En als je besloten hebt om te gaan beleggen? Je raadt het al, ook dan is het goed om een aantal punten af te vinken.
Stel jezelf daarom de volgende tien vragen.
Wie ben ik?
Zonder nou meteen met jezelf in psychoanalyse te gaan, is een beetje zelfkennis wel meegenomen als je wilt gaan beleggen.
Als je weet hoe je reageert in bepaalde situaties kan je daar van tevoren rekening mee houden.
Raak je snel van slag, als je geld verliest? Hou je juist wel van een gokje? Wil je snel resultaat of heb je engelengeduld? Allemaal eigenschappen waarop je je beleggingsportefeuille kunt afstemmen.
Waarom wil ik gaan beleggen?
Is het omdat collega’s, familie, leden van je sportclub, ook beleggen? Omdat je het als een skill ziet die je onder de knie wilt krijgen? Omdat je iets te doen wilt hebben in je vrije tijd?
In het laatste geval ben je zoals zoveel mensen die beleggen zien als een hobby die best wat mag kosten. Niks mis mee natuurlijk, maar het is wel goed om dit van tevoren duidelijk te hebben.
Welk doel heb ik voor ogen?
Het maakt nogal verschil of je belegt om een pensioeninkomen op te bouwen, het collegegeld van je kinderen te kunnen bekostigen of straks groter te kunnen gaan wonen.
Wat je doel ook is, denk na over de periode waarin je wilt beleggen en het eindbedrag dat je voor ogen hebt.
Hoeveel risico ben ik bereid te nemen?
Op de beurs geldt, hoe meer rendement je wilt maken, hoe meer risico je moet nemen. Beleggen in aandelen levert op de lange termijn doorgaans meer op, maar gaat gepaard met meer risico. Als je belegt in obligaties, is je rendement meestal lager, maar dat geldt ook voor je risico.
Ook je tijdshorizon speelt een rol. Als je 30 jaar de tijd hebt, kan je kiezen voor 100% aandelen. Je loopt dan weliswaar meer risico, maar gemeten over een langere periode wordt dat goedgemaakt door het rendement dat je kunt verwachten. Maar als je nog 10 jaar hebt te gaan tot je einddoel, is de nadruk op obligaties verstandiger.
Waarin wil ik beleggen?
Beleggen kan je in van alles en nog wat. Aandelen, obligaties, grondstoffen, valuta, cryptocurrencies, beleggingsfondsen. Maar ook in edelmetalen, zoals goud en zilver en zelfs in zaken als wijn en whisky.
Belangrijk is in elk geval dat je begrijpt waarin je belegt. Als je in bitcoins wilt beleggen, maar je hebt geen idee wat dat inhoudt, kan je beter je focus op iets anders richten.
Heb ik mijn risico’s voldoende gespreid?
Wedden op 1 paard kan heel lucratief zijn. In het geval jouw paard als eerste over de streep komt. Maar hoe groot is die kans als er nog 9 andere paarden meedoen?
Als je beleggen op deze manier benadert, kan je beter je geluk in het casino proberen.
Beter is het om je geld, en dus ook je risico, te spreiden. Als één positie in de min staat, kunnen je andere posities dat opvangen.
Wat is mijn tijdshorizon?
Maak jij de balans op over tien of twintig jaar? Omdat je dan met pensioen wilt of je kinderen tegen die tijd gaan studeren? Dan ligt beleggen met weinig risico en een kleinere kans op een hoog rendement voor de hand. Is jouw horizon 5 jaar of korter, dan zul je korter op de bal moeten spelen en meer risico moeten nemen om toch het rendement te maken dat jou voor ogen staat.
Met welk bedrag ga ik beleggen?
Je leest vaak dat je moet beleggen met geld dat je kunt missen. Daar zit ook wel iets in. Beleggen is nu eenmaal risicovol en je kunt je hele inleg kwijtraken. In theorie dan. Want dat zou betekenen dat:
- de beurs volledig in elkaar moet storten, terwijl je
- geen enkele actie onderneemt om je verlies te beperken
Ik zou zeggen: beleg alleen met geld dat je de komende 5 jaar niet nodig hebt. Zo heb je een buffer voor onvoorziene uitgaven en geef je je beleggingskapitaal de kans te groeien.
Zelf aan het stuur of niet?
Vind je het prettig om af en toe te sparren met iemand of advies van een professional te krijgen, dan is het raadzaam een financieel adviseur in de arm te nemen.
Vind je het prima om eens in de zoveel tijd je portefeuille te checken, maar heb je geen zin om het beheer zelf te doen. Dan kan je dat uitbesteden aan een vermogensbeheerder. Deze stelt een beleggersprofiel van jou op, inclusief jouw risicobereidheid en einddoel en stelt op basis daarvan een portefeuille samen.
Is de aanbieder van mijn beleggingsproduct betrouwbaar?
Als je eenmaal besloten hebt te gaan starten met beleggen, zorg er dan voor dat je met een solide en betrouwbare partij in zee gaat. Of dat nou een bank is of een broker, een financieel adviseur of vermogensbeheerder. Er zijn volop gerenommeerde partijen, maar er zijn er ook genoeg die het niet zo nauw nemen met jouw belangen. Check daarom altijd of of jouw aanbieder onder toezicht staat van de Autoriteit financiële Markten en/of staat ingeschreven bij het Dutch Securities Institute.
Tot slot
Wat denk jezelf?
Beleggen moet je leren door aan de slag te gaan. Kijken wat bij jou past. Fouten maken en daarvan leren.
Net als fietsen. Dat leer je ook niet zonder een paar keer te vallen.
Maar in elk geval weet je nu dat je goed voorbereid van start kunt gaan.
En je weet, een goede start is het halve werk.