Home crypto Cryptografieken lezen? Herken de signalen die voor anderen verborgen blijven.

Cryptografieken lezen? Herken de signalen die voor anderen verborgen blijven.

by Peter Meijburg

De koers van Bitcoin en andere cryptomunten is erg volatiel. De ene dag knalt de koers omhoog, terwijl het de volgende dag precies andersom kan zijn. Dat betekent dat je in korte tijd veel geld kan verdienen, maar ook kan verliezen. Het is dan ook belangrijk om de signalen te herkennen waarmee je op het juiste moment kunt instappen. Maar hoe zorg je ervoor dat jij de signalen herkent die anderen over het hoofd zien? In dit blog lees je er meer over.

Cryptografieken lezen met candlesticks

Als je de dagelijkse koersen volgt van Bitcoin en andere cryptomunten, heb je vaak geen idee wat er gebeurt. De ene week lees je berichten dat Bitcoin weer eens een nieuw record heeft neergezet en even later duikt de koers weer omlaag. Nu is de koers voorspellen onmogelijk, maar een beetje perspectief zou natuurlijk wel handig zijn om te kunnen bepalen wanneer je moet in- of uitstappen.
De koersgrafiek bestuderen is daarbij een handig hulpmiddel. Koersen volgen vaak dezelfde patronen en met behulp van de koersgrafiek kan je proberen die patronen te ontdekken. Een koersgrafiek is als het ware een roadmap. Een routekaart waarbij je de richting kunt bepalen die voor anderen verborgen blijft.

Hierboven zie je de koersgrafiek van Bitcoin. Het is een zogenaamde candlestickgrafiek. Elke candle (ook wel ‘kaars’) vertegenwoordigt het koersverloop gedurende een dag. Een groene candle wil zeggen dat de dag positief is geëindigd; een rode candle leverde een negatieve dag op. Candles hebben vaak ook aan de boven- en onderkant een streepje. Dit wordt ook wel de ‘shadow’ of ‘tail’ genoemd. Een streepje aan de bovenkant geeft het hoogste niveau aan waar de koers die dag is geweest. Aan de onderkant het laagste niveau van de dag. Hieronder een schematische weergave van de anatomie.

Op zoek naar een fantastisch analyseprogramma om Bitcoin te analyseren? Start hier je gratis proefperiode.

Ik zal hier niet een hele cursus candlesticks uit de doeken gaan doen, maar het is wel goed om te weten dat candlesticks handig zijn om snel te kunnen zien of de kopers danwel de verkopers de overhand hebben. Aan de hand van meerder candlesticks kan je de trend in kaart brengen.

Zo herken je de trend in Bitcoin

Nu ik het toch over trends heb, die zijn er in drie smaken: stijgende, dalende en zijwaartse.
Een stijgende trend herken je aan oplopende bodems en toppen, een dalende trend aan dalende toppen en bodems. Als je hieronder naar de Bitcoingrafiek kijkt, is het duidelijk dat vanaf 2021 (en al eerder) Bitcoin in een opwaartse trend beweegt.

Hieronder Bitcoin in de tweede helft van 2019: een neerwaartse trend…

De trend herkennen is waardevol, want zo weet je of je wel of niet moet instappen in Bitcoin of in een andere cryptomunt. Bitcoin kopen als de trend dalend is, is niet zo’n goed idee…

Steun en weerstand

Heb je de trend in kaart gebracht, dan is het ook handig om te weten waar steun- en weerstandzones liggen in de grafiek. Dit zijn zones waar de koers meerdere keren terugkomt. Daalt de Bitcoinkoers tot op het niveau waarop deze eerder is geweest en veert deze dan weer op, dan vormt dit niveau een steunzone. Andersom, als de koers een eerder, hoger niveau opzoekt en dan weer terugvalt, spreken we van een weerstandniveau. Wat heel vaak gebeurt, is dat weerstand later steun wordt en steun weerstand. Hieronder zie je en voorbeeld hoe dit werkt. Bij de groene pijlen is sprake van een steunniveau, de koers zakt daar even later doorheen en het lukt niet om door dat niveau te breken (rode pijl). Steun wordt weerstand.

Ben jij iemand die crypto’s koopt om deze vervolgens jaren vast te houden, dan zal dit soort wijsheid je waarschijnlijk niet zo boeien, maar kijk jij naar de kortere of middellange termijn, dan raad je het al: instappen kan je beter doen als de koers op een steunniveau is aanbeland (en vervolgens opveert) en niet als deze op een weerstand stuit.

Trendkanalen houden je op koers

Nog zoiets opvallends aan koersen: ze bewegen vaak in trendkanalen. Hogere koersen en toppen vormen een stijgend trendkanaal en dalende toppen en bodems een neerwaarts trendkanaal. Hieronder twee voorbeelden. Soms duurt zo’n trendkanaal kort, soms langer.
In de grafiek hieronder zie je dat Bitcoin van half maart tot eind april in een dalend trendkanaal zat. In de koers eronder zie je dat Bitcoin al heel 2021 in een stijgend kanaal beweegt. Overigens zag je op 18 april een trendbreuk: de koers ‘valt’ uit het trendkanaal. Wanneer stap je in als je zo’n trendkanaal hebt opgespoord? Precies, als de koers aan de onderkant van een stijgend trendkanaal is aanbeland. De kans dat de koers daarna weer gaat stijgen is dan groot.

Indicatoren om je instapmoment te finetunen

In een goed grafiekenprogramma kan je ook allerlei indicatoren aan een koersgrafiek toevoegen. Je hebt indiactoren die de kracht van een trend aangeven of laten zien wanneer een koers te ver naar boven of onder is doorgeschoten. Indicatoren zijn heel handige tools, maar mijn advies is wel: hou het bij één of twee indicatoren die jij prettig vindt werken, anders wordt het een spaghetti waar je uiteindelijk geen wijs meer uit wordt.
Nog een tip: één indicator is geen indicator. Dat wil zeggen, blind varen op één indicator is geen goed idee. Je moet altijd bevestiging krijgen van een andere indicator of signaal in de grafiek. Hieronder een voorbeeld van de Relative Strength Index. Deze indicator kan je onder andere gebruiken om toppen en bodems te herkennen. De Relative Strength Index, kortweg RSI, wordt heel veel gebruikt door traders wereldwijd. Alleen al daarom is het de moeite waard daar naar te kijken. Het RSI beweegt tussen extreme gebieden, standaard zijn dat het 70-niveau aan de bovenkant en het 30-niveau aan de onderkant. Als de koers tegen een weerstandniveau aanhikt én het RSI komt boven het 70-niveau, dan is dat een signaal dat de koers wel eens kan gaan dalen. Hieronder een voorbeeld.

Hieronder zie je hoe je je instapmoment precies had kunnen bepalen: de koers van Bitcoin tikt op 16 juli 2017 voor de tweede keer het $1830 niveau aan.Het RSI komt onder het 30-niveau ter bevestiging dat de koers een bodem heeft gemaakt. Als je toen was ingestapt en je bedenkt dat nu (3 mei 2021) de koers op bijna $58.450 euro staat…

De grotere trend heeft voorrang

Tot slot wilde ik nog een belangrijk inzicht met je delen als het gaat om trends. Trends doen zich voor op elk timeframe. Zo kun je een trend bestuderen op een week-of maandgrafiek, maar ook op een uur- en zelfs een 1-minuutgrafiek. Dat laatste is meer iets voor daytraders, maar als jij Bitcoin of andere cryptomunten voor de wat langere termijn wilt aanhouden, dan zou ik zeggen: beperk je tot de dag- en de weekgrafiek. Onthou daarbij één ding: de langere trend heeft altijd voorrang op de kortere. Even een voorbeeldje, dat praat wat makkelijker.
Hieronder zie je de daggrafiek van Bitcoin. In het omcirkelde gedeelte zie je dat de koers van Bitcoin aan het dalen was. Veel beleggers zouden nu geneigd zijn hun stukjes Bitcoin te verkopen. Maar als je uitzoomt zie je dat de opwaartse trend gewoon intact is. De onderste grafiek is de weekgrafiek, elke candle vertegenwoordigt een hele week. Het omcirkelde gebied is exact dezelfde periode als de daggrafiek, alleen op de daggrafiek lijkt zo’n daling heel wat, maar op de weekgrafiek stelt het eigenlijk niks voor.
Dus: gebruik de weekgrafiek om te zien wat de langere trend is en de daggrafiek om je in- en uitstapmoment te bepalen. Daalt de trend in de daggrafiek, maar stijgt deze in de weekgrafiek? Lekker blijven zitten!

Cursus cryptografieken volgen?

Madelon Vos, miss Bitcoin

Over het bestuderen van grafieken valt nog veel meer interessants te vertellen. Veel meer dan ik in één blog kwijt kan. Wil jij nou eindelijk eens serieus geld gaan verdienen door een expert te worden in het analyseren van cryptografieken, dan kan ik je de gratis cursus van Madelon Vos van harte aanbevelen. Madelon is een autoriteit op het gebied van Technische Analyse en Bitcoin. Ze wordt niet voor niets miss Bitcoin genoemd. Haar enthousiasme werkt aanstekelijk, dus je bent gewaarschuwd…

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment