Kan Bitcoin worden verboden in Nederland? Als het aan Pieter Hasekamp ligt wel. De baas van het Centraal Plan Bureau sprak zich een tijdje geleden uit voor een totaalverbod op de productie, handel én het bezit van Bitcoin. Dus ik kan me voorstellen dat jij af en toe koudwatervrees hebt om in te stappen in Bitcoin of andere crypto’s. Maar volgens mij is die twijfel onterecht. Hieronder geef ik 3 redenen waarom Bitcoin hier niet verboden zal worden.
Eerst nog even dit. Toen ik Pieter Harskamp hoorde argumenteren waarom Bitcoin en crypto’s in het algemeen, verboden moesten worden, viel ik bijna van m’n stoel. Cryptovaluta’s zijn volgens Pieter een ‘besmettelijk verhaal waarin mensen geloven, omdat andere mensen erin geloven’.
Ik weet niet waar hij deze wijsheid vandaan haalt, maar wat hij zegt is nou net waar ons hele financiële systeem op is gebaseerd: geloof. Verder niks. Als dat geloof wegvalt, stort het hele systeem als een kaartenhuis in elkaar.
Bitcoin oplichting?
En verder zegt hij ook nog dat ‘de veiligheid wordt ondergraven door regelrechte zwendelpraktijken’. Misschien was Pieter een beetje in de war toen hij dit allemaal zei en haalde hij een paar zaken door elkaar. Die zwendelpraktijken, daar zijn vooral de centrale banken goed in: maandelijks miljarden euro’s, dollars, yens en noem maar op uit het niets verzinnen. Met als gevolg een continue verwatering van de waarde van ons geld. Oftewel: alles om ons heen wordt duurder. Je merkt het aan de benzinepomp, in de supermarkt, bij de garage en noem maar op.
3 redenen waarom Bitcoin niet verboden zal worden
Maar goed, voordat ik me weer opwind, terug naar de vraag: kan Bitcoin verboden worden in Nederland? In theorie natuurlijk wel. We hebben het al in andere landen gezien. China bijvoorbeeld, maar ook landen als Bolivië, Indonesië, Turkije en Egypte hebben de handel in Bitcoin en cryptovaluta beperkt of aan banden gelegd. Dus in principe zou ook Nederland Bitcoin kunnen verbieden. Maar gaat dat ook gebeuren? Betekent dat einde oefening voor Bitcoin en andere cryptovaluta in Nederland?
Het antwoord: nee. Absoluut niet.
Reden 1: het Bitcoin netwerk draait altijd door
Ik beperk me even tot Bitcoin, maar het geldt voor andere cryptovaluta: Bitcoin is een gedecentraliseerde, digitale munt. Of misschien kan ik beter zeggen: de blockchain is gedecentraliseerd. Blockchain is de technologie waarop Bitcoin draait. Je moet dit zien als een gigantisch grootboek waarin alle transacties worden bijgehouden. Elke nieuwe transactie wordt geverifieerd door een enorm aantal computers wereldwijd. Samen vormen deze een netwerk met knooppunten waarop het Bitcoinverkeer plaatsvindt.
Het netwerk met knooppunten is al heel groot en wordt met de dag groter.
Dus je begrijpt, een land kan Bitcoin verbieden, maar dat zal weinig of geen effect hebben. Bitcoin miners (deze controleren transacties en plaatsen die in een nieuw blok) zullen dan hun activiteiten verplaatsen naar een land dat wel Bitcoin vriendelijk is. Zoals El Salvador, dat onlangs Bitcoin als wettig betaalmiddel invoerde.
Dus iemand als Pieter Hasekamp kan wel heel stoer roepen ‘Bitcoin moet verboden worden’, maar het zijn loze woorden. Het netwerk draait gewoon door.
Reden 2: Bitcoin verbieden is juridisch onhaalbaar
Bitcoin verbieden is ook vanuit juridisch oogpunt geen haalbare kaart.
Je bezit namelijk geen Bitcoin zoals je een aandelenportefeuille bezit of een huis. Je bezit alleen de private key, een code, die jou toegang geeft tot de blockchain en jouw Bitcoins. Op de blockchain staat opgeslagen dat de betreffende code bij jou en bij niemand anders hoort.
Overigens is het zaak de code van je private key nooit aan iemand anders bekend te maken. Leer ‘m desnoods uit je hoofd. Maar als iemand anders de code weet, kan hij/zij er met je Bitcoin vandoor gaan.
Hoe dan ook, je voelt op je klompen aan dat het kansloos is om het bezit van Bitcoin wettelijk te verbieden.
Reden 3: Bitcoin is niet meer weg te denken
Bitcoin bestaat pas sinds 2008. Dat is nog maar heel kort. Toch is hij nu al teveel verankerd in het financiële systeem om ‘m zomaar te kunnen verbieden.
Een verbod op Bitcoin zou betekenen dat heel wat grote bedrijven die miljarden aan Bitcoins bezitten, de deuren zouden moeten sluiten. Tienduizenden banen zouden verloren gaan. Het zou ook de doodsteek betekenen voor innovatie. Kennis die zal vertrekken uit Nederland (of welk land dan ook) en onderdak zal vinden in cryptovriendelijke landen.
En bovendien zal een Bitcoinverbod een enorme boost geven aan een zwarte markt in Bitcoin. Ik heb zo’n idee dat je bij de overheid, en de belastingdienst in het bijzonder, daarvoor de handjes niet echt op elkaar krijgt.
Conclusie: Bitcoin verbieden is onhaalbaar
Bitcoin verbieden? Vergeet het maar. Bitcoin is daarvoor te belangrijk.
Gelukkig zag demissionair minister van financiën Wopke Hoekstra dat ook in.
Hij begrijpt de zorgen van Pieter Hasekamp (dat begrijp ik dan weer niet), maar een verbod biedt volgens hem geen soelaas.
Dus als je wilt gaan handelen in Bitcoin, hoef je in elk geval in Nederland niet bang te zijn dat Bitcoin verdwijnt.
Veilig aan de slag met Bitcoin
Een veel groter risico dan een ‘ban de Bitcoin’ actie vanuit de overheid lijkt mij gokken met Bitcoin. Je zal alle speculanten de kost moeten geven die de cryptomarkt als één groot casino zien.
Aangetrokken door de fantastische verhalen over megawinsten stappen ze voluit in. Om er al snel achter te komen dat Bitcoin hard kan stijgen, maar ook heel hard kan dalen.
Wil jij dit soort dure fouten niet maken en veilig aan de slag gaan met Bitcoin of andere crypto’s? Begin dan met de gratis kennismakingscursus van Madelon Vos. Je leert de basics over Bitcoin en andere crypto’s en je krijgt ook nog eens je eerste €5 Bitcoin gratis.
- Volledig gratis toegang
- Maak kennis met Bitcoin en cryptocurrencies
- Leer Bitcoin en cryptocurrencies veilig op te slaan
- Leer je eerste Bitcoin of cryptocurrencies aan te schaffen
- Krijg je eerste 5,- Bitcoin gratis