Home crypto Bitcoin veilig of niet? 6 tips om te handelen zonder in de stress te schieten.

Bitcoin veilig of niet? 6 tips om te handelen zonder in de stress te schieten.

by Peter Meijburg

Misschien beleg je al een tijdje in Bitcoin of ben je van plan de eerste stap te zetten. Dan kan ik me voorstellen dat je af en toe pijn in je buik krijgt. En dan bedoel ik niet van de sterke stijgingen en dalingen waar crypto’s om bekend staan. Maar vooral van de vraag: stel je voor dat hackers het gemunt hebben op mijn (stukje) Bitcoin, wat dan? Kan ik me daar tegen beschermen? In dit blog geef ik je een aantal eenvoudige tips waarmee je veilig kunt beleggen in Bitcoin en andere cryptovaluta zonder wakker te hoeven liggen van allerlei rampscenario’s.

Dit geldt voor elke vorm van beleggen en het is meteen de belangrijkste tip die ik kan geven: investeer nooit zomaar in iets in de hoop dat het vervolgens wel goed zal komen. Dat geldt zeker voor Bitcoins en in het bijzonder voor allerlei altcoins. Veel cryptomunten zijn prima om in te beleggen, maar er zijn er ook waarvan het hele achterliggende idee op z’n zachtst gezegd twijfelachtig is. Opgezet door een paar handige jongens die vooral een mooi verhaal hebben. Doe dus altijd goed onderzoek, voordat je ook maar ergens een euro insteekt.

Tip 2: kies een betrouwbare exchange

Bitcoins worden op allerlei exchanges (beurzen) verhandeld. Persoonlijk vind ik Bitvavo prettig werken. Ik heb er een blog over geschreven waar ik mijn ervaringen deel. Bitvavo staat goed bekend, hun platform werkt uiterst eenvoudig en Bitcoin kopen en verkopen gaat echt supersnel en, misschien wel het belangrijkste, ze hebben hun platform aan alle kanten dichtgetimmerd. Natuurlijk is Bitvavo niet de enige betrouwbare exchange, er zijn er meer. Maar welke je ook kiest, let vooral op hun reputatie, of ze in het verleden te maken hebben gehad met hacks en of ze hun platform, en dus jouw Bitcoins, goed beveiligd hebben. Bijvoorbeeld met de mogelijkheid van Twee Factor (2FA) Authenticatie.

Tip 3: Twee Factor Authenticatie, altijd doen!

Bij elke goede exchange zal je gebruik kunnen maken van Twee Factor Authenticatie. Als dat niet zo is, zou ik er niet eens over piekeren om een account te openen. Je wilt er immers zoveel mogelijk aan doen om je investering te beveiligen.
Twee Factor Authenticatie is niets meer dan een 2-staps verificatie, een extra beveiligingslaag bovenop je inloggegevens. Mocht een hacker jouw inlognaam en wachtwoord hebben, dan kan hij nog niet bij jouw Bitcoins komen. Vooropgesteld dat je Twee Factor Authenticatie hebt geactiveerd natuurlijk. Bij Bitvavo werkt dat met een app op je smartphone die elke keer als je inlogt een nieuwe 6-cijferige code genereert. Zolang een hacker die code niet kent, heeft hij ook geen toegang tot jouw Bitcoins.

Tip 4: bewaar je Bitcoins offline

Bitcoins kan je bewaren in een wallet. Je hebt hot wallets en cold wallets. Hot wallets zijn verbonden met het internet, cold wallets niet. Heb je eenmaal Bitcoin gekocht, dan kan je deze bewaren op de exchange waar je handelt, meestal is dat een hot wallet (Overigens bewaart Bitvavo jouw Bitcoins en de meeste andere cryptomunten op zogenaamde cold wallets).
Cold wallet, hardware wallet, cryptowallet, het zijn allemaal benamingen voor hetzelfde: we hebben het dan over een soort usb-stick die beveiligd is met een code. Omdat een cold wallet geen verbinding met het internet heeft, kunnen hackers er niet bijkomen. Zolang het niet om hele grote bedragen gaat, kan je je coins op de exchange zelf, dus in een hot wallet, bewaren. Maar stel nou dat de Bitcoins die je in bezit hebt in de loop der tijd flink zijn gestegen en van de tegenwaarde kan je een leuke Ferrari kopen, dan zou ik toch overwegen om zelf een cold wallet aan te schaffen en deze op een veilige plek te bewaren. Dan weet je zeker dat de Bitcoins die je bezit ook echt van jou zijn en dat niemand erbij kan komen. Ledger en Trezor zijn bekende fabrikanten van cold wallets.

Mt Gox, ooit de grootste Bitcoin exchange, werd opgericht in 2010. 4 jaar later ging Mt. Gox failliet, omdat er 850.000 Bitcoins waren gestolen. De meeste Bitcoins bleken rechtstreeks uit de hot wallet van de exchange verdwenen te zijn. Overigens is Bitcoin zelf nog nooit gehackt. De hacks die in het verleden plaatsvonden, waren altijd gericht op de exchanges. Denk dus goed na waar je je Bitcoins koopt en opslaat.

Tip 5: gebruik veilige apparaten

Dit klinkt misschien als een open deur, maar ik trap ‘m toch maar in. Zorg ervoor dat je smartphone, computer of waarmee je ook maar Bitcoins koopt of verkoopt, veilig zijn. Installeer altijd de laatste updates en antivirussoftware. De kans is misschien niet heel groot dat je Bitcoins worden onderschept, maar ik zou het risico niet nemen.
Datzelfde geldt voor transacties doen over openbare wifi-netwerken. Heel cool natuurlijk om even wat Bitcoin aan te schaffen als je met je vrienden op een terras zit, maar ‘openbaar’ betekent ‘kwetsbaar’. Ik zou wachten tot ik thuis was waar ik zeker weet dat ik een beveiligde verbinding heb.

Tip 6: handel met geld dat je kunt missen

Ook nogal voor de hand liggend, maar toch zou ik ook deze tip serieus nemen. Geloof me (ik spreek uit ervaring): op de beurs kan alles gebeuren. Of het nou gaat om aandelen, valuta of cryptomunten, koersen kunnen kelderen en je kan alles kwijtraken. De kans is misschien ook hier niet groot, maar het kan. Ga daarom nooit all-in door je hele hebben en houden in Bitcoin te stoppen. Het is altijd goed om jezelf de volgende vraag te stellen: voel ik me nog comfortabel als ik morgen alles kwijt zou zijn? Nou ja, ‘comfortabel’ zal het niet voelen, maar het gaat erom dat je niet serieus in de problemen komt, als het zou gebeuren.

Begin met een cursus Bitcoin en crypto. Nu 10% korting.

Als je bovenstaande tips ter harte neemt, zorg je ervoor dat je de grootste risico’s bij het beleggen in Bitcoin en andere cryptocurrency hebt afgedekt. Maar wist je dat ik het nog niet heb gehad over het allergrootste risico? Dat ben jijzelf. Ik heb al zoveel mensen meegemaakt die veel geld zijn verloren, omdat ze teveel risico’s namen. Bijvoorbeeld door met te grote bedragen te speculeren of op het verkeerde moment (lees: op de top) te kopen en te verkopen als de koers op z’n dieptepunt was aanbeland.
Daarom adviseer ik je een cursus te volgen, voordat je begint met beleggen in Bitcoin. Dat scheelt je zoveel narigheid achteraf en 100% zeker dat je die investering dik terugverdient.

Madelon Vos, ook wel miss Bitcoin genoemd, heeft een cursus Bitcoin Basics en Crypto’s waarmee je onder andere leert hoe je Bitcoin en crypto veilig kunt aanschaffen, verkopen en versturen. Je kunt ook kiezen voor de cursus Handelen in Crypto’s waarmee je leert inspelen op marktbewegingen. Ik heb met Madelon afgesproken dat je 10% korting krijgt op beide cursussen als je op deze link klikt. Vul als kortingscode in: korting10.

Veel succes!

Misschien ben je hier ook in geïnteresseerd

Leave a Comment